xcounter
#

Іранські дрони в обмін на Су-35: наскільки реальна така угода для РФ і кому вона загрожує більше

Су-35С "ВКС" РФ
Су-35С "ВКС" РФ
40239

Гіпотетична угода "винищувачі на дрони" вкрай вигідна, в першу чергу, самому Ірану повітряні сили якого нагадують "зоопарк раритетів"

Американський аналітичний центр Institute for the Study of War доволі обережно висловився про можливість реалізації угоди між РФ та Іраном відносно дронів.

"Попередні та непідтверджені повідомлення від 2 серпня можуть свідчити про те, що Іран міг відправити партію БПЛА до РФ для польових випробувань", йдеться у щоденному звіті центру. Але є цікавий аспект - Іран разом з дронами відправив пілотів та техніків для навчання експлуатації багатоцільового винищувача Су-35.

Читайте також: Повітряна оборона України набирає обертів: 7 з 8 крилатих ракет збито

Су-35
Су-35 - модернізація радянського Су-27

Водночас Institute for the Study of War підкреслив, що не може це підтвердити, хоча це й узгоджується з нещодавніми повідомленнями щодо поглиблення співпраці Ірану та РФ у розширенні авіаційної співпраці, яка публічно стосувалась лише цивільних літаків. Більше того, в таких умовах обмін БПЛА на Су-35 стає для Тегерану вкрай вигідним.

Справа в тому, що повітряна компонента Ірану зараз нагадує "зоопарк раритетів", бо країна з 1979 року знаходиться під санкціями. Тому все що є у строю було в країні до цієї дати або було перегнано іракськими пілотами у 1991 році під час втечі від "Бурі у пустелі", окрім того присутні "легкі вкраплення" Китаю.

повітряні сили Ірану
Mirage, Phantom та китайський МиГ-21 - в одному строю...

Тому авіапарк повітряних сил Ірану виглядає наступним чином (за Military Balance 2021):

  • F-5 - понад 75 одиниць
  • F-4 Phantom - до 68 одиниць
  • F-14 - до 43 одиниць
  • F-7M (китайська копія МиГ-21) - 24 одиниці
  • МиГ-29 (перегнані іракськими пілотами) - 35 одиниць
  • Mirage F-1 (перегнані іракськими пілотами) - до 10 одиниць
  • Су-22 (перегнані іракськими пілотами) - близько 10 одиниць
  • Су-24 (перегнані іракськими пілотами) - 29 одиниць
  • Су-25 (перегнані іракськими пілотами) - 10 одиниць

Відносно всіх цих літаків вкрай важливо розуміти, що це максимальні кількісні показники, бо іранські повітряні сили страждають від нестачі комплектуючих і, як мінімум, певна частина цих бортів була канібалізована для підтримки льотної готовності авіапарку. Щодо радянських літаків, то ці машини, скоріш за все, у кращій льотній готовності через вкрай ймовірну контрабанду запчастин з РФ.

повітряні сили Ірану
... це дрібниться у порівнянні з F-14 та МиГ-29 разом в одних повітряних силах

У будь-якому випадку російські винищувачі є вкрай необхідними для Ірану, бо такий авіапарк не дає Тегерану і шансу у війні з будь-яким технологічним противником. Більше того, дозволяє тому ж Ізраїлю час від часу завдавати авіаційні удари по іранськім ядерним об'єктам.

В цих умовах навіть невелика кількість Су-35 вже може значно посилити протиповітряну оборону Ірану. Хоча вибір цього літака може здатися доволі дивним через його більшу спеціалізацію на повітряному бою, ніж, наприклад Су-30, який має більший практичний функціонал за рахунок двох членів екіпажу.

Су-35
Су-35 для Ірану - можливість якісно підняти боєздатність ППО та захистити свої ядерні об'єкти

Таким чином гіпотетична угода між РФ та Іраном "винищувачі на дрони" становить значно більшу загрозу Ізраїлю, ніж Україні можливість появи у рашистів іранських БПЛА з доволі сумнівними характеристиками.

Читайте також: Китай проведе масштабні "навчання" впритул до Тайваня з 4 по 7 серпня: острів буде оточено