xcounter
#

Іранські дрони вже нібито пливуть у РФ: що необхідно знати про БПЛА та їх виробництво в Ірані

Shahed 129
Shahed 129
48627

Нібито РФ закупила дрони Shahed 129, але саме відносно них є величезна кількість запитань

В українських ЗМІ з'явилась інформація, що нібито Іран відвантажив партію дронів Shahed 129 для РФ та вже відправив їх через Каспійське море на кораблі. Вантаж буде прямувати через Астрахань і Волгоград до кордонів України.

Саме таку новину з посиланням на самого себе опублікував "Цензор.net", що викликає певні запитання. В першу чергу, орієнтовна кількість БПЛА Shahed 129 в Ірану більш ніж обмежена. За версією аналітичного видання Janes мова йде про параметр до 50 одиниць всіх версій. На малу їх кількість вказує і офіційно оприлюднені Тегераном дані, що у Сирію було направлено два дрони і ще чотири використовувались для патрулювання східних кордонів Ірану.

Читайте також: ЗСУ завершують вогневе відрізання армії РФ поблизу Херсону: всі автомобільні мости уражено

Shahed 129
Shahed 129, який впав у Пакістані

Тобто у будь-якому випадку, це не масовий дрон, навіть якщо західні аналітики помилились в оцінці можливостей іранської промисловості у декілька разів. Також цей дрон не експортувався Іраном. Маємо нагадати, що Тегеран постачав дрони до Венесуели Mohajer 2, також іранські дрони Mohajer 6 помічені в Ефіопії, а Таджикистан взагалі відкрив ліцензійне виробництво Ababil 2.

Але Shahed 129 не експортувався до цього, хоча і демонструвався російській делегації, яка прибула на іранський аеродром Кашан 5 липня.

Shahed 129
Для РФ демонструвались дрони Shahed 129 та Shahed 191

Тобто перекиданням морем БПЛА є вкрай дивним рішенням через вартість цієї системи. Для таких завдань використовується військово-транспортна авіація. Єдиним варіантом може бути величезна кількість цих дронів, але і це вкрай малоймовірно.

Також, навіть якщо РФ закупить дрони, то навчання операторів передбачає, як мінімум, кількамісячні курси. І навіть придбавши ці БПЛА, рашисти не зможуть їх одразу застосувати. Гіпотетичне виключення - за пультами керування будуть сидіти іранці.

Водночас що саме РФ отримає, навіть якщо припустити, що закупівля дронів має місце. Для цього необхідно нагадати, що Іран знаходиться під санкціями вже 40 років. А з 2010-х років під абсолютним технологічним ембарго, який послабили у 2016 році в обмін на скасування Тегераном ядерної програми, але повернули через два роки після того, як Іран порушив домовленість.

На фоні цього необхідно нагадати що таке БПЛА. Бо це не тільки планер, це і засоби виявлення цілей та станція зв'язку. Водночас до Ірану заборонений експорт товарів подвійного призначення, а не просто військової продукції, тому Тегеран активно намагається придбати все в обхід заборон.

Часом йому це вдається через підставні фірми та фізичних осіб. Зокрема США у 2018 році оштрафувала власного виробника FLIR Systems на 15 млн доларів за продаж особам з подвійним громадянством тепловізорів Ірану.

Shahed 129
Shahed 129 нібито із супутниковим зв'язком, проблема лише у тому, що в Ірану немає мережі комунікаційних супутників

Чи означає це, що Іран не має доступу, наприклад, до тепловізорів взагалі, вочевидь ні. Чи є ці постачання постійними, які дозволяють налагодити стабільний випуск продукції - також ні.

Тим більше, те, що можливо купити в обхід санкцій не відповідає реальним потребам. Зокрема якість зображення можливо оцінити самостійно.

Це ж саме можливо віднести й до засобів зв'язку та навігації, без яких будь-який БПЛА має мало спільного з реальною бойовою одиницею. Там паче, що головна особливість Shahed 129 це можливість використання у якості ударного дрона. А це вже передбачає застосування, як в умовах активного застосування противником РЕБ, так і протиповітряної оборони.

Врешті-решт, відносно гіпотетичної угоди між Іраном та РФ то її сенс міг би проглядатися, якби Іран мав виробництво критичних комплектуючих, до яких тепер доступу російський військово-оборонний комплекс немає. Але обидві країни тепер знаходяться у однакових умовах і можуть лише ділитися досвідом тіньової закупівлі необхідних компонентів.

Звісно це не означає, що доведені до критичної точки рашисти не закупили іранські дрони. Але як їх появу будуть пояснювати навіть у РФ, коли анонсувалось виробництво власних БПЛА, на кшталт "Оріон" чи взагалі "Охотник", а новітній завод у Дубні навіть нібито перевели у роботу у три зміни, буде, як мінімум, цікаво.

Читайте також: 25-30 HIMARS та M270, як максимум для ЗСУ: чи може їх бути більше і що заважає