xcounter
#

Стало відомо, які саме БПЛА РФ хотіла випросити в Ірану та чи можна ставити крапку у цьому питанні

16823
Російський БПЛА "Орион", фото ілюстративне
Російський БПЛА "Орион", фото ілюстративне

США завдяки супутниковим знімкам "зафіксували", які саме безпілотники пропонувала Росії іранська "оборонка"

Російська делегація щонайменше двічі відвідала аеродром у центральному Ірані з метою ознайомлення з іранськими бойовими безпілотниками. Про це повідомляє видання CNN з посиланням на радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана та супутникові знімки, які отримала CNN.

Так, вперше Іран продемонстрував РФ безпілотники Shahed-191 і Shahed-129 в червні на аеродромі Кашан. Обидва ці безпілотники можуть нести високоточні ракети.

Читайте також: Іран заперечив постачання зброї до РФ та повідомив про допомогу Україні
безпілотники Іран РФ
Супутникові знімки CNN, що демоснтрують, які саме БПЛА Іран демонстрував РФ

На супутникових знімках, що були зроблені у червні, демонструються БПЛА, які російська делегація оглядала у той же день. Водночас є інформація, що делегація з РФ знову відвідала аеродром Кашан вже 5 липня, де відбулася аналогічна демонстрація безпілотників.

Shahed-129
Іранський безпілотник Shahed-129

Як заявив Салліван у повідомленні CNN, "у нас є інформація про те, що іранський уряд готується надати РФ декілька сотень БПЛА, у тому числі бойових", хоча раніше Міністерство закордонних справ Ірану офіційно заявило, що не має наміру продавати РФ безпілотники.

Таким чином, поки що не можна відкидати варіанту, що РФ таки посилиться іранськими ударними безпілотниками.

Що стосується безпосередньо безпілотників, то Defense Express, оцінюючи, які саме дрони РФ може отримати від Ірану, розповідав про один з них – Shahed-129.

Shahed-191
Shahed-191

Водночас Shahed-191 – це ударний безпілотник, зроблений за схемою "літаюче" крило та базується на американському RQ-170, який був захоплений Іраном у 2011 році.

Має на озброєнні дві ракети Sadid-1. Безпілотник Shahed-191 здатен розвивати крейсерську швидкість у 300 км/год, перебувати у повітрі до 4,5 годин та нести корисне навантаження у 50 кг.

Читайте також: Росія почала купувати озброєння в Ірану, щоб поповнити свої втрати в Україні - The Guardian