xcounter
#

25-30 HIMARS та M270, як максимум для ЗСУ: чи може їх бути більше і що заважає

25-30 HIMARS та M270, як максимум для ЗСУ: чи може їх бути більше і що заважає
38218

Оголошена кількість HIMARS та M270 для ЗСУ впирається не у кількість систем, а у доступну кількість ракет GMLRS

У США повідомили орієнтовну кількість високоточних HIMARS та M270 на які Україна може розраховувати у найближчій перспективі - це до 25-30 систем. Саме такі цифри озвучив голова Комітету збройних сил Палати представників Адам Сміт.

Це стало відповіддю на питання в інтерв'ю Радіо Свобода відносно оголошеної міністром оборони України Олексієм Резніковим цифри у 50 для того, щоб відкинути ворога та 100 одиниць HIMARS для ефективного контрнаступу з урахуванням того, що лінія фронту в Україні близько 2500 км.

Читайте також: Британські "невидимі" ЗРК Stormer HVM для ЗСУ вже прибули на фронт (фото)
HIMARS m270

"Ми намагатимемось надати так багато, як зможемо. Але 50 чи 60 установок буде складно зібрати і надати, втім, ми хочемо досягти цифри у 25 чи 30 і надати якомога більше артилерії і ракет для цих систем", - заявив Адам Сміт.

І для початку необхідно зазначити, що у США на озброєнні перебувало, станом на 2021 за даними Military Balance, 415 одиниць M142 HIMARS (375 у сухопутних військах, 40 у морській піхоті) та 225 M270A1. Від них вже можливо відняти 16 HIMARS, які вже передані або будуть надані у найближчий час.

Водночас у Великобританії, яка надала три M270B1, таких систем 35 одиниць. У Німеччині, яка також пообіцяла три M270 (місцева назва MARS), 41 M270, але, як виявилось, не всі з них пройшли модернізацію для використання високоточних ракет GMLRS.

І необхідно зазначити, що взагалі не всі у світі M270 можуть використовувати високоточні ракети, а лише ті, які мають нову цифрову систему управління вогнем Improved Fire Control System (або її аналог).

Саме її інтеграція і перетворює звичайну реактивну систему залпового вогню на високоточну ракетну систему. І саме тому, наприклад, три норвезькі M270 перед передачею України мають пройти модернізацію у Великій Британії. А, наприклад, у Південній Кореї, яка має протистояти 1,2 млн армії КНДР з ядерною зброєю, 48 звичайних M270 та лише 10 модернізованих M270A1.

HIMARS m270

Але питання кількості переданих систем впирається не в їх наявність, а у кількість високоточних ракет GMLRS для того, щоб вони могли активно працювати. Бо якщо боєприпасів до них не буде, то вже просто немає різниці у тому, скільки в тебе HIMARS чи M270, бо їм нічим стріляти. І саме цей фактор, є для США ключовим для вирахування кількості переданих високоточних ракетних систем.

Серед публічно оголошених даних щодо кількості GMLRS в армії США - 50 тисяч ракет, які виготовили до 2021 року. Це загальна кількість ракет M30 (більше не виготовляється) та M31, які постачались з 2004 року. На рівні 2021 року, через вже налагоджено виробництво, темп звісно більше ніж умовний среденьорічний показник.

Зокрема було повідомлення про замовлення 9000 ракет GMLRS за один 2021 рік (але це включно з переробкою касетної M30 під унітарну бойову частину). До цього необхідно додати ще й "прискорення" американської оборонки, тому нехай будуть умовні 10 тисяч ракет на рік.

Таким чином на кожну з 30 умовних систем HIMARS та M270 для України річний запас ракет, який може забезпечити США не заходячи у "мінуси" складає три сотні ракет, або півсотні повних залпи HIMARS по шість ракет за цілий рік. Чи буде цього достатньо - абсолютно ні, враховуючи перелік цілей та завдань, які стоять перед ЗСУ.

І звісно Україна не обмежена в умовних 10 000 ракет GMLRS на рік. США свідомо заходять в "мінус" та вигрібають зі складів свої високоточні ракети і передають їх в Україну. Але у кожній армії світу існує свій мінімальний запас бойової стійкості у боєприпасах, нижче якого жодна країна опускатися не буде.

Тобто проста відповідь на питання, чи може бути більше HIMARS у ЗСУ - так, але ракет до них більше не стане, як і сенсу збільшувати кількість пускових.

Читайте також: Українські гармаші "привітали" новоприбулий ОМОН з Сахаліну та "постукали" у казарму в окупованій Кадіївці