xcounter
#

Іран та його бойові безпілотники: огляд зразків та можливостей

Тегеран має відповідні засоби і здатний застосувати концепцію повітряно-наземної або повітряно-морської битви із комбінованим використанням БпЛА різних типів
Тегеран має відповідні засоби і здатний застосувати концепцію повітряно-наземної або повітряно-морської битви із комбінованим використанням БпЛА різних типів
8648

Іран володіє величезним флотом дронів різних типів і призначення. Перші з них з’явилися ще у другій половині 80-х років – у ірано-іракській війні наприклад використовувалися БПЛА Mohajer-1 i Ababil-1. На сьогодні, за розрахунками, Тегеран може мати навіть два десятки типів дронів кількох різних версій. Тобто, він має відповідні засоби не лише для успішного вирішення тактичних завдань, а й розвитку нових концепцій повітряно-наземної і повітряно-морської битви, до якої закладається потенційна асиметрія сил і масове використання розвідувальних, розвідувально-ударних дронів, а також дронів-камікадзе (баражуючих боєприпасів).

Дрони можуть виконувати різні завдання: розвідувальні, ударні (з використанням високоточних боєприпасів або ударами на самознищення), наведення і коригування вогню артилерії і ракет тощо.

Окрім частих навчань з масовим використанням дронів слід брати до уваги досвід, набутий у Сирії, де іранські дрони не лише служили в якості засобу розвідки, але й виконували ударні завдання, коригували стрільбу власної артилерії і балістичних ракет (наприклад, підсвітлювали цілі, передавали координати, фіксували результати стрільб тощо).

Читайте також: Ударні БПЛА України
Shahed 129
Ударною "робочою конячкою" КСІР у Сирії був передусім розвідувально-ударний дрон Shahed-129 з ракетами Sadid-1

Типовою для концепції повітряно-наземної битви особливістю є масоване використання БпЛА, у т.ч. в поєднанні з атаками балістичних ракет.

Донедавна Збройні сили Ірану (Artesz) у сфері безпілотників поступалися Корпусу Стражників Ісламської революції (КСІР), формації якого задіяні в експедиційних операціях (наприклад, у Сирії), проте, сьогодні і цей компонент поповнюється ударно-розвідувальними дронами і дронами-камікадзе.

Сьогодні важко собі уявити експедиційну операцію або навчання об’єднаних сил без масового використання дронів

У січні 2021 р. у Центральній частині Ірану відбулися великі навчання Повітряно-Космічних Сил КСІР "Великий Пророк 15" (Payambar-e Azam) з масовим використанням дронів і баражуючих боєприпасів.

На першому етапі дрони-камікадзе знищили ППО умовного противника, після чого було завдано масованого удару по цілях балістичними ракетами, у т.ч. БР Zolfaghar (дальність до 700 км) i БР Dezful (до 1000 км) та ударними дронами Shahed-129 (кожний з 4 керованими ракетами Sadid).

БПЛА Arash

БпЛА Arash6 січня 2021 р. відбулися маневри ЗС Ірану і КСІР з масовим застосуванням дронів. Заслуговує на увагу використання дронів-камікадзе Arash, що стартували з транспортно-пускових контейнерів. Ймовірно, Arash є версією дрона Kian, де реактивний двигун замінили на поршневий. Також було задіяно дрони Karrar, які виконали бомбометання та пуски ракет Azarakhsh класуповітря-повітря. Для розвідки використано БпЛА типів Mohajer i Ababil.

Mohajer-2
БпЛА Mohajer-2

Також відбулися тести БпЛА вертикального старту і посадки Pelican-2. На навчаннях використовувались квадрокоптери з міні-бомбами і квадрокоптери-камікадзе. Застосовано різні версії дронів Mohajer (Mohajer-2N, Mohajer-6), Ababil (Ababil-3/4), Kaman-12 та Kian.

Іранські дрониі здатні виконувати цілий спектр завдань: від розвідки до завдання ракетно-бомбових ударів

Для запобіганя знищенню дронів у випадку технічних проблем, їх оснастили парашутами, що дозволяє за необхідності нештатно повернути машини на землю у стані, що допускає ремонт і відновлення. Так, наприклад, було з аварійною посадкою у центральному регіоні Ірану БпЛА Mohajer-6, який завдяки парашуту не розбився.

Тегеран має великий досвід використання дронів у бойових умовах, наприклад, у Сирії. Розвідувальні польоти там були і залишаються щоденною реальністю, також мають місце ударні місії.

Fotros
БпЛА Fotros

Особливо цікавим у контексті війни у Карабаху і нових варіантів повітряно-наземної битви є комбіновані атаки дронів і балістичних ракет. Подібну атаку було здійснено на позиції ісламістів ІДІЛ у сирійському м. Абу-Камаль у 2018 році. Ймовірно, було використано кілька БР середньої дальності типу Zolfaghar i Ghiam, які мали уразити ціль на відстані до 570 км. Потім дрони завдали чергового удару з одночасною розвідкою наслідків влучень БР, що є стандартною процедурю.

Безпілотні системи також використовуються під час навчань ВМС, зокрема, для спостереження морського простору і ідентифікації кораблів. Під час навчань ВМС "Eqtedar-99" було використано у т.ч. системи сімейства Mohajer.

ТТХ окремих зразків БпЛА Ірану

Одним із епізодів навчань було відпрацювання одночасного використання над морською акваторією дронів, вертольотів і літаків. На узбережжі Макран, де часто проходять військові навчання (від Ормузької протоки до кордону з Пакистаном), створено нову інфраструктуру і використання дронів стало звичайною справою.

У вересні 2020 року відбулися маневри об’єднаних сил ВПС, ВМС і наземних військ Ірану Zolfeghar-99 з відпрацюванням ударних завдань на морі. Під час навчань було використано новий БпЛА типу Shahed-171 Simorgh, а також БпЛА ВМС Kaman-12, Ababil-3 або Karrar (останні-разом з літаками F-4 морської авіації), які відпрацьовували атаки рухомих морських цілей крилатими ракетами.

Про рівень просунутості концепції використання дронів у майбутніх операціях на морі в якості елементу асиметричної битви може свідчити використання БпЛА з палуб морських платформ.

Наприклад, на палубі нової "багатоцільової" одиниці ВМС КСІР, корабля-бази Szahid Rudaki (переобладнане судно типу ро-ро з політною палубою для вертольотів) поряд з іншими системами озброєння розміщено 6 БпЛА типу Ababil-2. Дрони-камікадзе планують розмістити навіть на малих швидкісних катерах.

Військо і гвардія продовжують отримувати великі серії дронів. Наприклад, у вересні 2020 року морські сили КСІР отримали кількадесят дронів - 15 Mohajer-6, 13 Ababil-3, 27 Kavosh (копія Scan Eagle) i 15 інших БпЛА та аж 70 апаратів Ababil-2 у різних версіях – дронів-цілей, дронів-камікадзе тощо.

Концепція асиметричної війни, наприклад, проти ВМС США у регіоні, передбачає використання у т.ч. швидкісних катерів-носіїв БпЛА. Слід згадати про існування програм щодо створення дронів вертикального старту - Sepher, Shabab-2 i Hodhod-4. Ще низка програм у сфері БпЛА та їх озброєння наразі залишаються таємницею.

На розвиток іранської програми БпЛА без сумніву вплинула інтервенція у Сирії, де існує можливість застосування дронів в умовах реального поля бою і зібрати цінний досвід.

Перші іранські дрони типу Yasir було помічено над Сирією ще у 2013 році, тоді ж вони зазнали перших втрат. Пізніше там з’явилися і дрони інших типів, у т.ч. сімейства Oghab, Mojaher, Ababil або Shahed.

Ударною "робочою конячкою" КСІР у Сирії був передусім розвідувально-ударний дрон Shahed-129 з ракетами Sadid-1. Shahed-129 було зафіксовано в усіх регіонах Сирії, особливо під час наступальних операцій урядових сил і їхніх союзників, у т.ч. про іранської міліції і іранських регулярних формацій.

Дрони цього типу використовувалися проти антиурядових повстанців, ісламістів ІДІЛ, a також сил західної коаліції (у районі американської бази Аль-Танф дійшло навіть до знищення таких дронів винищувачами F-15E).

Yasir
БпЛА Yasir

Цілями атак БпЛА з використанням керованих ракет і бомб у Сирії була жива сила, транспортні засоби і будівельні споруди. Атаки керованими ракетами невеликих груп піхоти, які нещодавно спостерігалися у Карабаху, раніше практикувалися іранцями у Сирії.

Так, задокументовано таку атаку з використанням ракети Sadid-1, випущеної дроном типу Shahed-129 на кордоні провінцій Алеппо і Ідліб, коли було уражено групу з 7-10 повстанців.

Після вибуху, що знищив групу, дрон близько хвилини спостерігав за місцем удару, реєструючи його результати. Дрони іранської продукції у Сирії могли обслуговуватися іранськими військовими зі складу КСІР, представниками урядових сил, ліванського осередку Hezbollach або навіть проіранської міліції.

UAV Sarir
БпЛА Sarir

Як бачимо, Іран має не лише великий досвід експедиційних місій, але й флот різноманітних дронів, які використовуються у складних операціях об’єднаних сил, що становлять один з елементів проекції сили, поряд з авіацією і ракетними військами.

Fotros - найбільший БпЛА з іранського флоту

Масове використання дронів у т.ч. ударних і типу камікадзе, закладається в усіх бойових операціях, на суходолі або на морі як у тактичному, так і в оперативному вимірі. Багато з нових розробок відомі виключно на підставі фото і відео, що свідчить про пошук нових рішень (наприклад, нового типу ракети або дрона-камікадзе, що запускається з вертольота).

Поруч з цим, розробляються нові типи дронів з модернізованим озброєнням, зокрема, ракетним. Частина з них є вітчизнянми конструкціями, частина-копіями, як, наприклад, захопленого завдяки застосуванню спуфінгу GPS декаду тому дрона RQ-170 – на його базі вже розроблено кілька варіантів БпЛА за схемою "літаюче крило" (Shahed-141, Shaded-161, Shaded-171, Shahed-181 i Shahed-191).

Іран намагається скопіювати американський безпілотник Sentinel, праворуч, який іранські війська захопили біля кордону з Афганістаном у 2011 році.

Найбільш масовими у Повітряно-космічних силах КСІР є, здається, БпЛА Shahed-181 i Shahed-191, які часто можна побачити на навчаннях і які ймовірно використовуються у бойових операціях у Сирії.

Технічні досягнення Тегерана часто оскаржуються на Заході, і разом із приховуванням багатьох програм це може призвести до завищення, а скоріше – до заниження потенціалу іранського безпілотного флоту.

Ababil-T
БgЛА Ababil-T

Без сумніву, Тегеран має відповідні засоби і здатний застосувати концепцію повітряно-наземної або повітряно-морської битви із комбінованим використанням БпЛА різних типів, авіації, ракетних військ та артилерії з високоточними боєприпасами.

Karrar
Літак-безпілотник Karrar, з бомбою у якості бойового навантаження

Іранські дрониі здатні виконувати цілий спектр завдань: розвідка різного рівня (стратегічного, оперативного і тактичного), взаємодія з ракетно-артилерійськими підрозділами (передача координат, цілевказівка, оцінка результатів стрільби), завдання самостійних ракетно-бомбових ударів (у т.ч. в якості баражуючих боєприпасів), ретрансляція сигналів тощо.

* При підготовці матеріала використані джерела Defence 24

Читайте також: Розширений комплекс протидії БПЛА "Нота": що не придушується - знищується (відео)