xcounter
#

У РФ безпрецедентно зменшилась кількість зеків: за два місяці на 23 тисячі - єдине пояснення "Вагнер"

4025
Реальне фото "вагнерівців" у російських ЗМІ
Реальне фото "вагнерівців" у російських ЗМІ

Для розуміння масштабів, 23 тисячі осіб - це фактично дві повнокровні мотострілецькі дивізії за чисельністю особового складу

У РФ зафіксоване аномальне зменшення кількості ув'язнених - за два місяці на понад 23 тисячі осіб, які відбували покарання у тюрмах. Все це відбулось без усіляких офіційних амністій та інших заходів окрім одного - вербування зеків у так звану "приватну військову компанію "Вагнер".

Про це свідчать офіційні дані Федеральної служби виконання покарань РФ на яку звернуло увагу російське опозиційне видання "Медиазона". При цьому цей показник перевершує найбільшу за останній період амністію у 2015 році, коли з тюрем вийшло 15 тисяч осіб.

Читайте також: У РФ хочуть пустити в серію три нових БПЛА для війни в Україні: літаюча РЛС, дрон з бомбами та звичайний розвідник
вербування зеків

Ці дані також збігатються з інформацією російських правозахисників, які оцінюють кількість завербованих до "Вагнера" у 20 тисяч до кінця жовтня, а станом на середину листопада вже понад 30 тисяч. А загалом процес "мобілізації" зеків розпочався у РФ ще наприкінці літа.

Якщо інформація щодо таких темпів набору підтвердиться, то мова йде про формування не просто окремих підрозділів на рівні рот чи батальйонів з ув'язнених, а про справжні дивізії зеків. Справа в тому, що штатна чисельність мотострілецької дивізії приблизно складає 12 тисяч осіб.

Водночас набір "гарматного м'яса" не означає те, що відповідна кількість осіб вже формує дивізію. У найкращому випадку це буде "дивізія" не просто "легкої піхоти", а погано навченої живої сили зі стрілецьким озброєнням. При цьому ідеологічне використання таких підрозділів не передбачає будь-яких дій окрім лінійних штурмів чи навпаки позиційної стаціонарної оборони. Й в обох випадках для їх бойової стійкості необхідне активне залучання загородзагонів.

Але у будь-якому випадку необхідно зазначити, що загальна кількість осуджених у РФ складає 338 тисяч осіб, з них, орієнтовно, 10% жінки. Таким чином, резерв на формування таких "дивізій" у Кремля доволі широкий, особливо з переходом від "добровільного" залучення до карно-примусових заходів.

Читайте також: Навіщо РФ використала Х-55 з імітатором ядерного заряду: п'ять найбільш вирогодіних варіантів