xcounter
#

Rheinmetall націлився на ринок Греції та Італії: просуває футуристичну БМП KF41 Lynx та заміну танка Ariete

KF41 Lynx від Rheinmetall
KF41 Lynx від Rheinmetall
4786

У планах німецької Rheinmetall експансія на 5,8 млрд євро, а флагманом прориву має стати новітня БМП KF41 Lynx

Німецький оборонний гігант Rheinmetall має у планах значне просування на оборонних ринках Греції та Італії. У планах компанії використати у ролі "тарана" БМП KF41 Lynx, яка має посилити армію Греції та замінити радянські БМП, а в Італії - БМП Dardo. Більше того, Rheinmetall також планує запропонувати заміну італійським танкам Ariete.

Про це говорить знімок з презентації компанії, який виклав у мережу шеф-редактор грецького оборонного видання Defence Review Іоанніс Нікітас, якого Rheinmetall запросив для презентації оборонних проектів, що можуть бути цікаві Афінам.

Читайте також: Дикий пацифізм у дії: як Бразилія замовила, але не змогла купити колісні танки Centauro II

Плани Rheinmetall на Грецію

Відносно Греції, то у планах одразу 205 KF41 Lynx. І це доволі масштабна закупівля, бо у вересні 2020 року Угорщина замовила 218 цих БМП у межах угоди на 2 млрд євро. Більше того, Rheinmetall планує провести модернізацію танків Leoprad, рішення щодо яких зараз на стадії узгодження.

Але справа в тому, що Греція має на озброєння одразу три види Leopard, відповідно до Military Balance: 170 одиниць Leopard 2A6HEL, 183 Leopard 2A4 та 500 Leopard 1A4/5. Враховуючи інформацію щодо перемовин станом на квітень 2022 року, то мова йшла про пропозицію модернізувати Leopard 2A4 до рівня A7, а застарілі Leopard 1 оновити шляхом встановлення нової системи управління вогнем. Тоді вартість цієї програми оцінювалась на рівні 1,3 млрд євро.

Водночас загальна сума відносно постачання KF41 Lynx та модернізацію танків складає 3,5 млрд євро. Тобто 205 KF41 Lynx, у випадку згоди, обійдуться Афінам у 2,2 млрд євро і означає орієнтовний цінник за одну умовну машину на рівні 10,73 млн євро за одну KF41 Lynx.

Зазначимо, що Греція зараз активно замінює радянські БМП-1, частина з яких надходить до України через "кругові постачання" в обмін на німецькі Marder. При цьому за доволі вигідною пропорцією 1:1. Загалом в Афін 169 БМП-1, тобто у випадку замовлення двох сотень KF41 Lynx мова йде не просто про заміну, а про посилення збройних сил Греції.

До того ж KF41 Lynx - це дійсно БМП нового покоління, яка побудована за модульним принципом та тотальною цифровізацією всіх систем. Декларується, що для переконфігурації БМП у бронетранспортер, ремонтно-евакуаційну, командно-штабну чи санітарну машину прямо у полі необхідно лише 8 годин.

Важить KF41 Lynx 45 тонн та має двигун потужністю 1140 к.с. Головним озброєнням, встановленим у бойовому модулі Lance 2.0, виступає 35-мм гармата Wotan з програмуванням боєприпасів та швидкострільністю у 200 пострілів за хвилину. Звісно, ПТРК, наприклад Spike - у комплекті.

Плани Rheinmetall на Італію

Щодо Італії, то у планах Rheinmetall вирвати угоди на 2,3 млрд євро. Для цього німецька компанія планує запропонувати KF41 Lynx для заміни італійській БМП Dardo, яка вироблялась на початку 2000-х років. Зараз на озброєнні італійської армії 165 цих машин.

Dardo
Dardo (фото: DoD US)

Але цікавішою у плані амбіцій Rheinmetall може бути пропозиція заміни танка Ariete, який розроблявся у 80-х роках, а виробництво було припинено у 2002. Загалом в Італії на озброєнні 150 танків Ariete, які проходять поступову модернізацію.

Ariete
Ariete (фото: DoD US)

У вересні цього року була представлена оновлена версія, яка отримала 1500-сильний двигун, нові приціли, розширену номенклатуру боєприпасів, а також додаткове бронювання включно з комплектами динамічного захисту, що дещо збільшило вагу машини, яка у "базі" важила 54 тонни.

На початку серпня було оголошено, що Iveco Defense Vehicles та OTO Melara (входять у Leonardo) проведуть модернізацію 125 танків Ariete, а загальна вартість угоди становить 980 млн євро.

Ariete
Одна з небагатьох фото проекту модернізованого Ariete

Тому готовність Rheinmetall конкурувати на ринку Італії з "танковою пропозицією" доволі амбітна. Щоправда в активі німецької компанії цікава новинка, яку називають танком нового покоління - KF51 Panther.

Вперше ця машина була продемонстрована на виставці Eurosatory 2022, а її особливостями є 130-мм гармата з автоматом заряджання та вага у 59 тонн, яка ламає поточну тенденцію щодо збільшення ваги танків. Наприклад, Leopard 2A7V потягнув вже на 66,5 тонн.

Водночас для Rheinmetall Італія може стати доволі міцним горішком для просування через те, що Рим має власного оборонного гіганта у вигляді Leonardo. І він цілком може закрити потреби власної армії, як у танках, так і у БМП. Тому німецькій компанії, вочевидь, необхідно мати декілька додаткових козирів у рукаві.

Читайте також: Рашисти підказали, де шукати їхні новітні БМПТ "Терминатор"