xcounter
#

Дикий пацифізм у дії: як Бразилія замовила, але не змогла купити колісні танки Centauro II

Centauro II
Centauro II
17051

Centauro II - колісний танк, який мав у Бразилії замінити застарілі EE-9 Cascavel, але щось пішло не за планом і суд вирішив заблокувати контракт через "пацифізм"

В той час коли на Заході питання дефіциту озброєння стає ключовим, коли у Європі бідкаються, що мають гроші, але не можуть купити зброю, бо виробники просто не встигають виконувати замовлення, на іншому кінці світу, у Бразилії - "своя атмосфера".

Ще 20 липня командування тилового забезпечення бразильської армії запустила процес із закупівлі заміни колісних бронемашин EE-9 Cascavel, які знаходились на озброєнні з 1975 року. У результаті був обраний італійський колісний танк Centauro II від Iveco-Oto Melara (входить у Leonardo).

Читайте також: Рашисти підказали, де шукати їхні новітні БМПТ "Терминатор"

Спочатку повідомлялось, що за умовами контракту Бразилія мала отримати у першому транші 98 машин за 900 млн євро, тобто по 9,1 млн євро за один колісний танк. А загальна потреба оцінювалась у 221 Centauro II.

Попередній контракт мав бути підписаний 5 грудня, але федеральний окружний суд 1-го округу Бразилії призупинив цю закупівлю, пише Defesa Aérea & Naval. Мотивація такого рішення суду: закупівля Centauro II не відповідає доцільності, бо незрозуміло навіщо у мирний час витрачати гроші на зброю, коли є питання відносно охорони здоров'я та освіти.

У відповідь міноборони Бразилії опублікувало офіційне повідомлення, що насправді попередній контакт передбачав лише постачання двох Centauro II для оцінки їх реальних можливостей та ефективності безпосередньо у війську та наявних умовах експлуатації. І лише у випадку позитивного рішення може бути прийнято рішення закупити до 98 одиниць Centauro II протягом 15 років та ще у залежності від бюджету сухопутних сил, а 900 млн євро - це граничний показник інвестицій.

Також у міноборони країни зазначили, що заміна EE-9 Cascavel, які знаходились у виснажливій експлуатації понад 40 років - очевидна потреба. Але схоже, що угоду щодо Centauro II підписати так і не вдалось, як мінімум, будь-яких повідомлень відносно цього так і не з'явилось.

EE-9 Cascavel
EE-9 Cascavel

Нагадаємо, що Centauro II - нова машина, яка є еволюційним розвитком колісного танку Centauro I. Це колісний танк на шасі 8х8 вагою 30 тонн. Рівень захисту гарантується відповідно до STANAG 4569 lvl 4, тобто від 14,5-мм кулеметів та підривів 10-кг фугасу. Машина оснащена 750-сильним дизелем, який дозволяє досягти максимальної швидкості у 110 км/год та дає питому потужність на рівні 25 к.с./т.

Головним озброєнням, яке і робить цю машину колісним танком, є 120-мм гармата з довжиною ствола у 45 калібрів. Тобто за своїми вогневими можливостями Centauro II фактично ідентичний Abrams, Leoprad 2 чи будь-якому іншому західному танку. Екіпаж машини складається з чотирьох осіб, а за точність вогню відповідає сучасна система з тепловізійною оптико-прицільною станцією. Звісно машина інтегрована до автоматизованої системи управління військами та має високий ступінь загальної цифровізації усіх систем.

Centauro II
Centauro II

І хоча оголошена вартість бразильської угоди може викликати певний подив. За нею один умовний Centauro II коштує 9,18 млн євро, але у січні 2021 року армія Італії розпочала замовлення цієї машини. Загальна програма на 150 Centauro II передбачає витрати у 1,59 млрд євро строком до 2030 року, тобто по 10,6 млн євро за одну машину.

Читайте також: Індія нарешті "послала" РФ з її аварійними МиГ-29К, та купила у Франції палубний Rafale M