xcounter
#

​Італія замовила 86 колісних танків Centauro II: 120-мм та 30 тонн на шасі 8x8

Потреба Італії у Centauro II оцінена у 150 одиниць
Потреба Італії у Centauro II оцінена у 150 одиниць
1953

Перед тим, як зробити замовлення італійська армія провела довготривалу експлуатацію 10 дослідних Centauro II

Міністерство оборони Італії та консорціум Iveco-Oto Melara, який є частиною Leonardo, підписали договір на постачання 86 колісних танків Centauro II.

Контракт також обумовлює збільшення замовлення на 10 машин, комплексну логістичну підтримку та гарантійні зобов’язання, повідомляється у прес-релізі компанії.

Читайте також: Командувач ВМСУ підтвердив плани щодо оснащення Морської піхоти БТР-4Е у 2021 році

Цікаво, що за попереднім рішенням, яке було прийнято у квітні 2020 року, у планах Італії було замовити першу партію із 40 одиниць. Проте твердий контракт на значну більшу кількість покриває понад половину з орієнтовної загальної потреби у 150 машин. А загальна вартість всієї програми становить 1,59 млрд євро строком до 2030 року.

Centauro II
Колісний танк Centauro II

Centauro II для Італії є якісним оновленням власного бронетанкового парку, який зараз спирається на традиційні C1 Ariete, а також колісний танк Centauro I, логічним розвитком якого і є Centauro II.

C1 Ariete
C1 Ariete - основний бойовий танк Італії

Нова бронемашина вагою у 30-тонн створена на шасі 8х8, оснащена 750-сильним дизелем, який забезпечує максимальну швидкість у 110 км/год та питому потужність на рівні 25 к.с./т.

Centauro II
Реальна прохідність колісних танків - завжди цікаве питання

Рівень бронювання - STANAG 4569 lvl 4, тобто захист від вогню 14,5-мм кулеметів та близьких розривів снарядів у всіх проекціях, а також підриву 10-кг фугасу.

Centauro II
V-подібний корпус Centauro II

Головне озброєння: 120-мм гармата з довжиною ствола у 45 калібрів, яка оснащена автоматом заряджання. Що дає, особливо із сучасними прицільними системами Centauro II, значний приріст вогневої потужності у порівнянні зі 105-мм гарматою Centauro I. Зокрема на нову машину встановлені тепловізійна оптико-прицільна станція, а також елементи автоматизованої системи управління військами.

Centauro II та Centauro I
Centauro II та Centauro I

Окрім того, гармата оснащена автоматом заряджання на 6 готових пострілів та ще 6, які має докласти заряджаючий. З метою зменшення ваги башта виконана із алюмінію з додатковими композитними елементами. Екіпаж машини складається з 4 бійців.

Рішення Міноборони Італії закупити цей доволі екзотичний вид бронетехніки пов’язують з історичним досвідом експлуатації Centauro I, який з 1991 року знаходиться на озброєнні цієї країни. А також дослідною експлуатацією 10 Centauro II з 2018 року, під час яких у конструкцію машини вносились зміни відповідно до бажань військових.

Centauro II
Італія робить ставку на колісні танки

Загальну концепцію Італії у використанні колісних танків пов'язують із великою протяжністю берегової лінії, що робить країну вразливою до морських десантів. Тобто головним суперником Centauro II вбачаються не основні бойові танки сухопутних підрозділів противника, а амфібійні машини морської піхоти.

Також на користь Centauro II "працює" і уніфікація - на базі Centauro створена БМП Freccia, яка з 2009 року стоїть на озброєнні армії Італії.

БМП Freccia
БМП Freccia
Читайте також: Найцікавіші розробки оборонно-промислового комплексу України, які можуть вийти на полігони у 2021 році