xcounter
#

Командувач ВМСУ підтвердив плани щодо оснащення Морської піхоти БТР-4Е у 2021 році

11966
БТР-4 від ХКБМ для морської піхоти ВМСУ
БТР-4 від ХКБМ для морської піхоти ВМСУ

Надалі всі підрозділи українських морпіхів перейдуть на єдиний зразок БТР

Схоже, що Командування Військово-морських сил ЗСУ визначилося з платформою яка в майбутньому стане основною для морської піхоти.

Попри недавні плани з розробки повністю нової машини на базі проекту від приватної компанії НВО "Практика" ("Отаман" 6х6 та 8х8), у військо підуть БТР-4Е з підвищеними характеристиками плавучості, створені на базі проекту БТР-4М, що пропонувався Королівському корпусу морської піхоти Індонезії у 2017 році.

Читайте також: БТР 6х6 армії України не потрібні. Чи, може, все ж потрібні?
БТР-4М
БТР-4М для Королівського корпусу морської піхоти Індонезії

Відповідну інформацію повідомив командувач Військово-морських сил України контрадмірал Олексій Неїжпапа.

"На початку грудня (2019 року) ми провели випробування бронетранспортера БТР-4Е з покращеними характеристиками. Були деякі зауваження й пропозиції з боку морських піхотинців, завод (ХКБМ) внесе корективи – й наступного року ми очікуємо поповнення цією технікою батальйонів", - розповів він в інтерв'ю виданню "Радіо Свобода".

БТР-4Е
"Морський" БТР-4Е (зверху) відрізняється від звичайної лінійної версії (знизу) великою кількістю "поплавків"

За його словами, в перспективі вся українська морська піхота повинна буде перейти на єдиний зразок броньованої техніки, що дасть можливість уніфікувати їхню експлуатацію й обслуговування.

Отаман 6х6
Дослідний зразок БТР "Отаман" 6х6 для ВМСУ розроблявся на підставі Спільного рішення між підприємством НВО "Практика" та Міністерством оборони України 2019 року

Нагадаємо, вперше про майбутній контракт щодо постачання "морської" версії БТР-4Е повідомив директор ДП "Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" Яков Мормило під час візиту на оборонні підприємства нового очільника "Укроборонпром" Юрія Гусєва у грудні минулого року.

Тоді він сказав, що ВМСУ в рамках ДОЗ-2021 мають отримати 60 нових машин.

Дещо раніше прес-служба ДК "Укроборонпром" показала відео з випробувань "варіанту БТР-4Е для ВМС ЗСУ" на якому "морський" БТР виконував десантування в воду з катера ВМСУ проекту 1176 L434 "Сватове".

Читайте також: Найцікавіші розробки оборонно-промислового комплексу України, які можуть вийти на полігони у 2021 році