xcounter
#

Індія нарешті "послала" РФ з її аварійними МиГ-29К, та купила у Франції палубний Rafale M

17500
Палубний винищувач Rafale M, ілюстративне фото з відкритих джерел
Палубний винищувач Rafale M, ілюстративне фото з відкритих джерел

Індійські конструктори також намагатимуться довести до пуття власний палубний TEDBF

Уряд Індії вирішив купити у Франції 26 палубних винищувачів Dassault Rafale M в рамках програми по вибору багатоцільового палубного літака (MRCBF) для авіаносців індійських ВМС.

У змаганні за контракт французький Rafale M обійшов свого головного конкурента - F/A-18 Super Hornet від Boeing, та по суті "затнув за пояс" російський МиГ-29К. Про це йдеться в публікації порталу Scramble.ln.

Читайте також: Як "Нептун" "поховав" контракт на російські "літаючі радіолокатори" для Індії
Палубний винищувач F/A-18E/F Super Hornet виконує зліт із трампліна, фото з відкритих джерел

Зазначається, що на початку 2022 року індійські військові провели порівняльні випробування Rafale M та F/A-18 Super Hornet. Під час таких випробувань виконувались зокрема тестові польоти із наземного трампліна, що імітували умови польотів з авіаносців ВМС Індії Vikrant та Vikramaditya. І в результаті тестів уряд Індії ухвалив рішення, що французький Rafale M "краще відповідає експлуатаційним вимогам ВМС Індії", аніж його "конкурент" від Boeing.

При цьому відзначається, що купівля майже трьох десятків Rafale M – це все рівно "проміжний крок", і що оборонна промисловість Індії працюватиме й надалі над програмою власного палубного винищувача під індексом TEDBF. Перший дослідний екземпляр за програмою TEDBF має провести перший політ у 2026 році, належатиме до 5 покоління та матиме габарити менші за російський МиГ-29К.

Палубний винищувач для ВМС Індії що розробляється за програмою TEDBF, візуалізація від H I Sutton

Поки лишається невідомим, коли Міноборони Індії планує укласти твердий контракт на французькі палубні Rafale M, і в який період має відбутись поставка цих літаків. Але тут головним виглядає сам факт, що Індія вирішила нарешті "послати" Росію з її аварійним палубним МиГ-29К. В індусів були свої приводи нарікати на цей рашистський "виріб": мінімум три літаки цього типу були втрачені в різного роду катастрофах, боєздатність парку трималась на рівні третини від наявної кількості "бортів".

Хоча, як вказує довідник The Military Balance 2022, ВМС Індії досі продовжує використовувати 43 літаки типів МиГ-29К та МиГ-29КУБ. Очевидно, бо поки не мали варіант для заміни цих винищувачів.

МиГ-29К ВМС Індії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Індія обійшла РФ за кількістю авіаносців, поки єдиний "Адмирал Кузнецов" приростає до причалу