xcounter
#

Суперництво з Китаєм: Індія розробить палубний винищувач п’ятого покоління

5669
Такий літак буде розроблений на базі уже існуючого Tejas Navy
Такий літак буде розроблений на базі уже існуючого Tejas Navy

Але при цьому Делі таки закупить для свого майбутнього авіаносця INS Vikrant західні чи російські палубні літаки

В 2021 році до складу індійських військово-морських сил має увійти авіаносець INS Vikrant. Для оснащення авіакрила цього корабля Делі веде програму TEDBF по розробці палубного винищувача п’ятого покоління, котрий буде оснащений двома двигунами.

Презентація макета цього літака відбулась під час виставки Aero India 2021 у лютому цього року, перший політ запланований на 2020 рік, пише портал Naval News.

Читайте також: Поки "Адмирал Кузнецов" ржавіє: Кремль послав в арктичне патрулювання палубні винищувачі МіГ-29К
Рендер літака, що розробляється за програмою TEDBF

Літак за програмою TEDBF розробляється як заміна винищувачу МіГ-29К, і також – як альтернатива дослідному літаку Tejas Navy, котрий виявився невдалою "палубною" адаптацією "сухопутного" винищувача Tejas.

Головною особливістю палубного літака за програмою TEDBF стануть його габарити: довжина фюзеляжу – 16,2 метри, розмах крил – 11,2 метри, що суттєво менше за параметрами навіть від того ж МіГ-29К. Таким чином, індійські конструктори хочуть досягти ефекту, коли індійські авіаносці, менші за параметрами ніж китайські опоненти, зможуть нести авіагрупу більшої чисельності.

Перспективний авіаносець INS Vikrant матиме довжину корпусу лише 250 метрів, водночас китайський авіаносець "Ляонін" (екс-"Варяг) має довжину корпусу 300 метрів

Щоправда, при цьому творцям TEDBF доведеться пожертвувати у тому числі й радіолокаційною непомітністю літака: усе озброєння буде розміщатись на 11 вузлах зовнішньої підвіски, внутрішній відсік – не передбачений.

При цьому до набору озброєння входитимуть ракети класу "повітря-повітря" малої дальності ASRAAM, ракети класу "повітря-повітря" Astra із дальністю стрільби до 80 кілометрів, і також – ракети для ураження РЛС Rudram-1 та Rudram-2.

Винищувач Tejas Navy виконує зліт із трампліна авіаносця INS Vikramaditya

Втім, поки тривають роботи по розробці та доводці винищувача за програмою TEDBF, Індія все ж не відмовилась від свого наміру закупити імпортні винищувачі для авіакрила корабля INS Vikrant.

Контракт на 57 літаків з однаковою ймовірністю може отримати як і РФ із її МіГ-29К, так і західні виробники. Нагадаємо, американська корпорація Boeing наприкінці минулого року успішно провела роботи по адаптації свого F/A-18E/F Super Hornet для польотів з авіаносців ВМС Індії, котрі оснащені трамплінами замість катапульти.

Ймовірним "кандидатом" на поставку може бути й французький палубний винищувач Rafale: військово-повітряні сили Індії маю понад 30 таких винищувачів у "сухопутній" версії
Читайте також: Британський авіаносець Queen Elizabeth йде у похід: на корабель вантажать бомби до F-35