xcounter
#

МіГ-29К "в прольоті": F-18 Super Hornet збирається вдарити по російському експорту

5097
 F/A-18E/F Super Hornet
F/A-18E/F Super Hornet

Поки індійські ЗМІ критикують російські МіГ-29К, Boeing доводить сумісність свого F/A-18E/F Super Hornet​ з авіаносцями ВМС Індії

Компанія Boeing опублікувала відео із винищувачем F/A-18E/F Super Hornet, що злітає з наземного трампліна у рамках демонстрації літака для Індії, яка збирається придбати новий багатоцільовий винищувач авіаносного базування.

Річ у тім, що теперішній, а також майбутній авіаносці ВМС Індії не мають катапульти, а це значить, що літак повинен вміти злітати з апарелі. Тому Boeing вже деякий час запускає свій Super Hornet з наземного трампліна на військово-морській авіабазі Патаксент-Рівер у Мериленді.

Читайте також: ​У РФ розписались у безпорадності власних ЗРК проти сучасних БПЛА та ракет після полігонних випробувань

Коротке відео, яке Boeing опублікувала у Twitter 21 грудня, стосується серії випробувань, які були проведені у серпні минулого року.

Стверджується, що запуск цього літака з трампліна може негативно вплинути на кількість корисного навантаження, з яким може злетіти літак, однак у Boeing кажуть, що провели декілька випробувань з різними (якими саме не повідомляється) типами корисного навантаження.

F/A-18E/F Super Hornet
F/A-18E/F Super Hornet

"Перший успішний та безпечний запуск F/A-18 Super Hornet з трампліна розпочинає процес перевірки на ефективність можливості його роботи з авіаносців ВМС Індії", – стверджує Анкур Канаглекар, голова відділу продажів винищувачів в Індії в компанії Boeing Defence, Space and Security.

Тим часом, як ми вже зазначали, Індія планує придбати багатоцільові винищувачі для свого нинішнього авіаносця INS Vikramaditya та майбутнього INS Vikrant. Йдеться про закупівлю 57 винищувачів – доволі солідний контракт. І, здається, Boeing зробив серйозний крок вперед для того, щоб стати основним претендентом на постачання винищувачів ВМС Індії.

INS Vikramaditya
Авіаносець ВМС Індії INS Vikramaditya

Ба більше, F/A-18 Super Hornet буде прямим конкурентом і серйозною проблемою для винищувача МіГ-29К, який Росія тривалий час постачала до ВМС Індії. З огляду на те, що індійські ЗМІ часто критикують МіГ-29К за дефекти та недоліки, а також проблеми з силовою установкою та катастрофи з літаком (під час останньої не обійшлося без жертв), то американський літак здатен без шансів витіснити Росію з цього ринку.

Як стверджують у Boeing, Super Hornet запропонує Індії переваги у вигляді "передових технологій винищувачів, низької вартості закупівлі та доступної вартості години польоту завдяки ремонтопридатності, конструкції та надійності". Мова йде і про локалізацію виробництва із залученням низки індійських компаній.

Також зазначимо, що серед претендентів на винищувач для індійських авіаносців також називають і французький Dassault Rafale, наземна версія якого потрапила на озброєння ВМС Індії на початку цього року.

A Rafale landing at Ambala Air Force Station on its first arrival in India on 29 July 2020
Dassault Rafale під час свого прибуття в Індію 29 липня 2020 року
Читайте також: Платформа для сліпого "Циркона": РФ хоче повернути в стрій атомний крейсер "Адмирал Нахімов"