xcounter
#

Поки "Адмирал Кузнецов" ржавіє: Кремль послав в арктичне патрулювання палубні винищувачі МіГ-29К

17261
Замість палуби єдиного авіаносця РФ їх новим місцем базування стане архіпелаг Нова Земля
Замість палуби єдиного авіаносця РФ їх новим місцем базування стане архіпелаг Нова Земля

Палубні винищувачі МіГ-29К замінять собою на ротаційній основі літаки МіГ-31БМ авіації Північного флоту

РФ замінила наряд своїх повітряних сил, котрі виконували патрулювання в Арктиці.

На аеродромі "Рогачёво" Північного флоту РФ, що розташований на архіпелазі Нова Земля, замість винищувачів МіГ-31БМ "дослідне бойове чергування" почали нести МіГ-29К із складу 100 корабельного авіаполку, пише російський портал "Новости ВПК".

Читайте також: Наближаючись до ядерної зброї: чим небезпечна нова російська вогнеметна система ТОС-2 "Тосочка"

Штатне місце базування цього 100 корабельного авіаполку – авіаносний крейсер "Адмирал Кузнецов", що зараз перебуває в перманентному ремонті.

За попередніми планами Кремля, "Адмирал Кузнецов" мав би повернутись до строю вже в 2022 році. Але навіть на початок 2021 року ремонт цього корабля фактично не виконувався

Як заявляють військові РФ, "несення дослідного бойового чергування льотчиками на архіпелазі Нова Земля істотно розширює сферу застосування винищувальної авіації Північного флоту в Арктиці та значно збільшує зону контрольованого повітряного простору над акваторією Північного морського шляху".

Для прикриття Північного морського шляху від гіпотетичного повітряного удару Кремль поставив задачу озброїти всі арктичні дивізіони Північного флоту новітніми ЗРК С-400. Але як це завдання виконується на практиці - невідомо наразі

З однієї сторони, повідомлення про ротацію наряду повітряних РФ в Арктичному регіоні можна було б вважати подією рядовою, оскільки сама РФ буквально приречена на те, щоб сковувати в Арктиці значну частину своїх збройних сил.

Особливо – після того, як бомбардувальник американських ВПС B-1B 8 березня цього року виконав безпрецедентне патрулювання та посадку на аеродромі за Полярним колом.

При цьому, як можемо побачити на цьому фото, супровід американського бомбардувальника у тому патрулюванні виконував JAS-39 Gripen шведських військово-повітряних сил, а сам B-1B Lancer - ніс на зовнішній підвісці як мінімум навчальну версію ракети JASSM

З іншої сторони, йдеться про те, що Кремль виставив на бойове чергування в чутливому для себе регіоні частину, боєздатність котрої можна поставити під сумнів – після того, як авіаносний крейсер "Адмирал Кузнецов" в 2017 році став на перманентний ремонт, 100 корабельний авіаполк Північого флоту РФ по суті не мав можливості виконувати польоти в "палубному" режимі за своїм основним призначенням.

Хоча в 2019 році були повідомлення, що літаки МіГ-29К палубної авіації Північного флоту РФ виконували тренувальні польоти на комплексі "Нитка", розташованому в окупованому Криму.

Цілком можливо, що це "дослідне бойове чергування" МіГ-29К має на меті не стільки посилити "стратегічні" позиції Кремля в Арктиці, як – посилити "тактичні" позиції в переговорах з Індією про закупівлю майже 60 палубних винищувачів для майбутнього авіаносця INS Vikrant.

Бо поки що ситуація виглядає не на користь РФ: у трьох епізодах в листопаді 2019 року, лютому 2020 року та листопаді 2020 року індійські ВМС втратили три свої літаки МіГ-29К.

Водночас конкурент росіян, американська корпорація Boeing успішно провела роботи по адаптації свого F/A-18E/F Super Hornet для польотів з авіаносців ВМС Індії, котрі оснащені трамплінами замість катапульти.

Авіаносець ВМС Індії INS Vikramaditya
Читайте також: Для наведення "Іскандерів" армія РФ застосує бійців-камікадзе