xcounter
#

B-1B провів патруль за Полярним колом: Кремль отримав нову загрозу в Арктиці від американських ВПС

5615
У цьому патрулюванні американський B-1B Lancer супроводжували винищувачі шведських ВПС
У цьому патрулюванні американський B-1B Lancer супроводжували винищувачі шведських ВПС

Такі навчання військово-повітряних сил США є відповіддю діям РФ, котра в останні два роки стала демонстративно розгортати власні стратегічні бомбардувальники на арктичних аеродромах

Вперше за тривалий американські військово-повітряні сили провели патрулювання своїх стратегічних сил в регіоні Арктики. Один із чотирьох B-1B Lancer, що зараз базуються в Норвегії, провів політ за межу Полярного кола, виконав посадку та зліт на місцевому аеродромі "Бодо", і повернувся на свою норвезьку базу "Ерланд".

Зліт американського B-1B після проведеної заправки на аеродромі "Бодо"

Американського "стратега" в цьому польоті супроводжували винищувачі військово-повітряних сил Швеції, пише портал The Barents Observer.

Читайте також: Американські B-1B пройшлись по кордонах РФ на Балтиці: Кремль відповів одним Су-27

Чи ніс при цьому американський Lancer реальний боєкомплект або ж навчальні боєприпаси – невідомо.

Під час нещодавніх навчань в Балтії F-15E американських ВПС відпрацьовували удари по "Калініградському анклаву" із навчальними крилатими ракетами JASSM

Однак, зазначає портал, американські військові уже готові, що РФ спробує дати свою відповідь на нову загрозу від США в чутливому для себе Арктичному регіоні.

Уже відомо, що наприкінці лютого цього року Північний флот РФ закрив для своїх ракетних стрільб зону між Норвегією та островом Ведмежий. У цей район прибув ракетний крейсер "Маршал Устинов", котрий однак не провів ніяких ракетних стрільб.

Ракетний крейсер Північного флоту РФ "Маршал Устинов"

Такий маневр флоту РФ був розцінений як "сигнал" реакції від Кремля на прибуття американських бомбардувальників у Норвегію .

В свою чергу, Кремль сам активно "бряцає зброєю" в Арктиці. Зокрема, Міноборони РФ 20 січня цього року заявило, що два бомбардувальники Ту-160 провели 14-годинне патрулювання над водами Баренцевого та Білого морів.

Російський Ту-160 під час "арктичного" патрулювання

Також, як уже розповідало Defence Express, Міноборони РФ замовило виробництво "арктичних" версій комплексів ППО "Тор-М2ДТ" і "Панцирь – СМ", а також – реактивної системи залпового вогню "Торнадо-Г", котрі встановлені на шасі всюдихода ДТ-30ПМ.

Причина такого "бряцання" зброєю – Кремль прагне захистити від можливого удару США свої чутливі зони в Арктиці, зокрема – Північний морський шлях та півострів Ямал, на котрому зосереджені "запаси останньої надії" "Газпрому".

Для прикриття цих районів від повітряного удару Кремль поставив задачу озброїти всі арктичні дивізіони Північного флоту новітніми ЗРК С-400
Читайте також: ​Американські B-1B з Норвегії провели "дивне" патрулювання біля кордонів РФ