xcounter
#

РФ готується до війни в Арктиці: систему залпового вогню "Торнадо - Г" переставлять на гусениці

1356
Носієм РСЗВ "Торнадо - Г" стане двосекційний всюдихід ДТ-30ПМ «Витязь». На його шасі уже встановлено "арктичні" версії комплексів ППО "Тор-М2ДТ" та "Панцирь – СМ".
Носієм РСЗВ "Торнадо - Г" стане двосекційний всюдихід ДТ-30ПМ «Витязь». На його шасі уже встановлено "арктичні" версії комплексів ППО "Тор-М2ДТ" та "Панцирь – СМ".

Кремль посилює свою військову присутність в Арктичному регіоні для захисту Північного морського шляху та відбиття гіпотетичної атаки американських бомбардувальників

Реактивна система залпового вогню "Торнадо-Г" отримає нову модифікацію – цю артсистему встановлять на гусеничний всюдихід ДТ-30ПМ "Витязь", призначений для експлуатації в регіоні Арктиці.

Мета такої модифікації – РФ хоче посилити свою військову потугу в Арктиці, а всюдихід ДТ-30ПМ "Витязь" забезпечує достатню автономність російським військовим для дій у цьому регіоні.

Читайте також: Канадські ВПС провели перші за чотири роки навчання в Арктиці: що передбачала програма тренувань

Про це йдеться в публікації порталу Army Recognition.

Так має виглядати "арктична" версія РЗСВ "Торнадо-Г" на базі всюдиходу ДТ-30ПМ

Взагалі, ДТ-30ПМ – це цивільна машина, яка використовується на російській Півночі уже понад 30 років, для ведення геологічної розвідки та добутку вуглеводнів. "Військову" роль для цієї машини задала пристойна вантажопідйомність – від 10 до 30 тонн, залежно від модифікації.

Адаптацію цього всюдиходу для військових цілей Міноборони РФ почало в 2017 році: з того часу на шасі ДТ-30ПМ було встановлено "арктичні" версії комплексів протиповітряної оборони "Тор-М2ДТ" та "Панцирь – СМ".

"Арктичний" комплекс "Тор-М2ДТ"

В свою чергу, "Торнадо-Г" військові РФ обрали тому, що ця артсистема дозволяє використання різних типів боєприпасів: ракету 9М217, що має касетну бойову частину масою 25 км, може пробивати броню до 70 мм, а дальність стрільби – 30 км, або ж – ракету 9М218, котра як заявляється, може пробити 100-мм броню.

А вибір саме на тип озброєння – "реактивна система залпового вогню" - ліг, тому що РФ відчуває в Арктичному регіоні нестачу вогневих засобів, які б могли посилити російські лінії оборони.

Із-за специфіки регіону, РФ може використовувати в Арктиці хіба що легкоозброєні частини

На даний час РФ там має шість військових баз десяток військових аеродромів, позицій протиповітряної оборони та військово-морських баз. Ця вся інфраструктура повинна забезпечувати безперебійну навігацію Північним морським шляхом, який є найкоротшим шляхом з Європи до Азії, та захищати країну від потенційного ракетного удару США.

Але поки що єдиний вид озброєння, який Росія змогла розгорнути в цьому районі з мінімальними затратами – це винищувачі МіГ-31БМ.

На початку січня 2021 року РФ перебазувала на острів Нова Земля декілька винищувачів МиГ-31БМ

Щоправда, при цьому лишається невідомими наступні деталі: який возимий боєзапас матиме "арктична" версія "Торнадо-Г", і скільки таких артсистем отримає російське військо.

Наскільки працездатним є в арктичних умовах російський комплекс "Панцирь" - питання також відкрите
Читайте також: ​В годині польоту від Мурманська та Санкт-Петербурга: США розмістили B-1B у Норвегії