xcounter
#

Недоконкурент "Нептуну": як російська "матрьошка по-флотськи" стала комплексом "Рубеж-МЭ"

18189
Російський ОПК створює новий протикорабельний ракетний комплекс на основі уже існуючої ракети Х-35У.
Російський ОПК створює новий протикорабельний ракетний комплекс на основі уже існуючої ракети Х-35У.

Експортний потенціал у цій системи – доволі невисокий. Але "Рубеж-МЭ" має і свою перевагу, на яку варто звернути увагу нашим конструкторам, при розробці нових версій комплексу "Нептун".

В РФ відбулись випробувальні стрільби нового протикорабельного ракетного комплексу "Рубеж-МЭ". Відповідні кадри оприлюднив російський ресурс "Звезда".

Читайте також: Білорусь готується до перших пусків ракет "Полонез" на 300 км, у Польщі емоційно оцінюють ризики

Головна особливість "Рубеж-МЭ" - на одному восьмовісному шасі "КамАЗ-6560" установлені одразу і пускова установка на чотири протикорабельні ракети Х-35У та загоризонтна РЛС "Монолит-Б" (заявлена дальність виявлення цілі – до 100 км в "активному" режимі, та до 450 км в "пасивному" режимі).

Кадр із тестових стрільб російського комлпексу "Рубеж-МЭ"

Тобто – на базі однієї і тієї ж машини виконується наведення та стрільба ракетами Х-35У, при тому що обслуга складає лише дві особи. Передбачається, що комплекси "Рубеж-МЭ" діятимуть в складі дивізіонів, кожен із яких складатиметься із восьми таких машин.

Ракетою Х-35У також оснащений російський протикорабельний комплекс "Бал", але там пускова установка на вісім ПКР і апаратура управління вогнем рознесені на дві різні машини. При цьому дивізіон комплексу "Бал" налічує до чотирьох машин із пусковими установками протикорабельних ракет, до чотирьох транспортно-перевантажувальних машин та до двох рухомих КП.

Але дивізіон комплексу "Бал" у повному складі може дати два залпи по 32 ракети, а дивізіон "Рубеж-МЭ" у повному складі - лише один залп на 32 ракети

Вперше публічна презентація комплексу "Рубеж-МЭ" в РФ відбулась у липні 2019 року, під час форуму "Международный военно-морской салон" в Санкт-Петербурзі.

Розробник цієї системи – концерн "Моринформсистема-Агат" – заявив, що почав роботи по цьому комплексу в "ініціативному порядку", і що серед можливих покупців цієї системи розглядається як і Міноборони РФ, так і "експортні покупці".

Розробник свій "Рубеж-МЭ" презентував як "ракетний катер на колесах", для "країн із протяжною береговою лінією, що вимушені захищатись в умовах переваги ворожого флоту".

Комплекс "Рубеж-МЭ" можна вважати розвитком концепції "матрьошки по-флотськи", або ж "контейнерної" ракетної системи Club-K - коли на одну плафтформу-контейнер установлюється одночасно і пускова установка на чотири ракети Х-35У чи "Калибр", і системи наведення ракет на ціль, і навіть – автономні джерела живлення.

Пускова установка ракети Club-K у морському контейнері. Вперше презентація цієї системи відбулась ще в 2009 році

Назва "Рубеж-МЭ" - натякає і на те, що росіяни бачать цю систему "реінкарнацією" радянського протикорабельного комплексу "Рубеж".

Справді, радянський "Рубеж" теж поєднував на одній платформі – восьми-вісному шасі МАЗ-543 - автономну енергосистему для живлення, пускову установку на дві ракети П-15М із дальністю стрільби до 80 км, та кабіну управління із радіолокатором 3Ц51 "Гарпун" із дальністю виявлення до 100 кілометрів.

На початок 2014 року "Рубеж" був єдиним мобільним протикорабельним комплексом, що перебував на озброєнні ВМС України

У липні 2020 року радянський "Рубеж" став "героєм соцмереж" "завдяки" відео, де підрозділи лівійського фельдмаршала Хафтара, лояльного Кремлю, провели вкрай невдалу стрільбу цим комплексом.

Чому розробник комплексу, концерн "Моринформсистема-Агат", "цілиться" на експортного покупця – цілком зрозуміло. Позиції РФ на світовому ринку протикорабельних систем слабкішають.

Наприклад - Індонезія спочатку в 2019 році заявляла намір придбати протикорабельні ракети російсько-індійської розробки BrahMos, а по факту – в кінці 2020 року підписала меморандум із українським ДККБ "Луч", який передбачає зокрема поставку "Нептунів". Або ж – із-за проблем із РЛС та системами управління вогнем В’єтнам на початку 2021 року був вимушений зняти російські ПКР Х-35 із своїх двох корветів класу Pohang.

Азербайджан хотів купити в РФ комплекси "Бал". Але спочатку в 2018 році Кремль сам відмовився продавати Баку ці комплекси, мовляв це "загрожуватиме безпеці мореплавства на Каспії". А потім, в кінці 2019 року комплекси "Бал" з'явились на озброєнні Каспійської флотилії РФ

Але експортні перспективи для "Рубеж-МЭ" гублять самі росіяни своїм "маркетингом".

Почнімо з того, що "країни із протяжною береговою лінією, яким треба оборонятись від переважаючого флоту противника" - це в першу чергу ті країни, яким самим потрібно оборонятись від Кремля. І на такий випадок уже є відпрацьоване рішення – протикорабельна ракета NSM, котру уже взяли на озброєння не лише наші сусіди Польща і Румунія, але й також Малайзія.

Пускова установка берегового комплексу Naval Strike Missile

"Медвежу послугу" зробив і той же ресурс "Звезда": його автори "засвітили", що сам російський ВМФ використовує "Бал" з ракетами Х-35У не як самодостатній комплекс, а як частину ешелонованої системи ураження, включно із комплексами "Бастион".

Проти одного есмінця США окупаційні війська РФ вивели одразу чотири пускові установки на вісім ракет "Яхонт" та дві ПУ на вісім ракет Х-35У, і це аж ніяк не в’яжеться із пропагандистським "мультиком", зображеним на початку випуску, де "рій" із восьми Х-35 легко й невимушено уражає з’єднання із трьох кораблів. Усі ці моменти відображені буквально на перших трьох хвилинах цього відео:

Дивізіон "Рубеж-МЭ" має удвічі меншу "масу залпу", аніж той же "Бал". А чим закінчуються історії, коли Кремль продає на експорт свої ракетні комплекси із "урізаними" можливостями, світ уже міг переконатись на прикладі хронічних невдач вірменських "Искандер-Э".

Два із чотирьох наявних у Вірменії комплексів "Искандер-Э" Азербайджан знищив превентивним ударом. Сама Вірменія намагалась відстріляти із цього комплексу мінімум три ракети по Баку, жодна з них до цілі не долетіла

Цілком ймовірно, що реальними покупцями "Рубеж-МЭ", у випадку повністю успішних випробувань, стануть або давні й лояльні покупці на кшалт того ж В’єтнаму, що має власну ліцензійну копію Х-35 – КСТ-15. Або ж – "маріонеткові режими" Кремля із "сірої зони" міжнародного порядку, на кшалт того ж угрупування фельдмаршала Хафтара у Лівії.

В'єтнамська протикорабельна ракета KCT 15 - ліцензійна копія російської Х-35

Втім, творцям українського "Нептуна" варто звернути увагу на технологічну особливість, яку росіяни заклали у свій "Рубеж-МЭ", тобто – поєднання пускових установок та апаратури управлінням вогнем на одному шасі.

Якщо машина із пусковими установки, або ж усі машини із складу комплексу будуть справді переставлені на імпортне шасі Tatra, це може суттєво підвищити ринкову вартість "Нептуна", і відповідно – звузити експортні перспективи для нашого комплексу. Тому - є сенс працювати над "мінімізацією габаритів" при розробці нових версій українського протикорабельного комплексу "Нептун".

Склад комплексу "Нептун": рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортна машина ТМ-360, транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360.
Читайте також: В Росії вже почали шукати захист від українського ОТРК "Сапсан"