xcounter
#

​В’єтнам демонтував російські протикорабельні ракети Х-35 з корветів

Корвет класу Pohang
Корвет класу Pohang
2421

Експеримент зі встановлення російського комплексу "Уран-Э" з ПКР Х-35 провалився

ВМС В’єтнаму демонтують з корветів класу Pohang російські протикорабельні ракети Х-35. Вони були встановлені замість торпедних апаратів у якості експерименту рік тому, проте його визначали провальним.

Як сповіщає в'єтнамське видання VietDefense встановлення комплексу "Уран-Э" з ПКР Х-35 провалилось через складність встановлення російських систем управління вогнем та РЛС. З першого корвета пускові установки вже демонтовані, а другий очікує своєї черги.

Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту

У В’єтнаму всього два корвети класу Pohang, які були отримані у вигляді військової допомоги від Південної Кореї у 2015-2017 роках. Вони мали посилити сегмент протичовнових кораблів ближньої зони, який був представлений 12 одиницями застарілих радянських ракетних катерів проекту "Молния".

Для корветів Pohang озброєння протикорабельними ракетами є стандартним. Враховуючи побудову з 1984 року 24 кораблів цього класу, які зараз стоять на озброєнні шести країн світу, це може бути Exocet, Harpoon або корейська SSM-700K Haeseong.

Корвет класу Pohang
Корвети класу Pohang можуть озброюватися різними ПКР

Цікаво, що В’єтнам на початку 10-х років отримав ліцензію на виробництво Х-35 та випускає її під назвою KCT 15. Проте невідомо, мова йде про повний власний цикл виробництва або про великовузлове збирання.

KCT 15
Протикорабельна ракета KCT 15 - ліцензійна Х-35

Ця ж ракета встановлена на чотири в'єтнамські ракетні кораблі проекту 11661 російського виробництва, які були отримані у 2011-2018 роках. Головний корабель цього проекту був закладений ще у 1988 році, проте через розвал СРСР його розібрали ще на стапелі. З "бюрократичними боями" з 1990 по 2011 рік, тобто за два десятки років, для каспійської флотилії змогли побудувати лише два кораблі.

гепард 11661 В'єтнам
Корабль HQ-012 Ly Thai To російського проекту 11661 ВМС В'єтнама

А єдиним іноземним покупцем виявився В’єтнам, який, за інформацією російських ЗМІ, погодився на це виключно через низьку ціну російських кораблів.

Читайте також: Протитанкову ракету ММР вперше запустили з дистанційно керованої башти, встановленої на автомобілі