xcounter
#

Білорусь готується до перших пусків ракет "Полонез" на 300 км, у Польщі емоційно оцінюють ризики

Україні треба поспішати з власними проєктами - "Вільхою-М" та "Сапсаном"
Пускова ракетної системи "Полонез".
Пускова ракетної системи "Полонез".
6660

Хто кого першим оберне на попіл, якщо дійде до реального протистояння? І що краще, купувати чужу чи створювати власну зброю? Ці питання виявились дуже гострими у дискусії польських читачів та експертів.

Польський спеціалізований ресурс Defence24 подав інформацію про те, що Білорусь готується до випробувальних пусків нових ракет вітчизняної розробки з ракетної системи "Полонез".

З посиланням на відеовиступ Дмитра Пантуса, голови Державного комітету військової промисловості Білорусі, який повідомив: "Наземні випробування пройшли успішно, і найближчим часом наступний етап випробувань відбудеться в іншій країні. (Скоріш за все, це полігон Сари-Шаган у Казахстані - прим. DE)

Читайте також: ОТРК "Сапсан" для ЗСУ: у Міноборони розкрили шлях прискорення прийняття на озброєння

Йдеться про випробування системи "Полонез" з ракетами з дальністью дії у 300 км. Раніше, у 2016 році, білоруські збройні сили взяли на озброєння новий ракетний комплекс "Полонез" з дальністю дії до 200 км.

"Полонез" замінив пострадянські пускові установки БМ-30 "Смерч" у 336-й ракетно-артилерійській бригаді, дислокованій в Осиповичах Могильовської області.

Власне, "Полонез" - це спільний проєкт Білорусі з Китаєм, з концерном CASC, відповідальним за військову техніку, космічні та ракетні технології, а також з компаніями ALIT та Poly Technologies, які експортують ракети. Ударна сила "Полонезу" - китайська ракета А200, яка може вражати цілі на відстані до 200 км з точністю (CEP) у 30-50 метрів. Діаметр ракети - 301 мм.

РСЗО Полонез
РСЗО "Полонез" - це спільний проєкт Білорусі з Китаєм

Система БM-30 "Смерч", як відомо, має 12 некерованих 300-мм ракет, тоді як замінник Polonez - це вісім 301-мм ракет, керованих інерційно-супутниковою системою, які можуть одночасно наносити удар по 8 окремим цілям, виявленим і ідентифікованим, наприклад, безпілотними літаками або іншими сучасними розвідувальними засобами.

ракета А200
Ударна сила "Полонезу" - китайська ракета А200

Ракети можуть мати один із трьох типів боєголовок вагою до 100-150 кг, типи яких офіційно не вказані. Можна припустити, що йдеться про уламково-фугасні, касетні та проникаючі боєголовки для знищення укріплених цілей.

MZKT-7930 Astrolog
Носій системи "Полонез" - і пускова установка, і транспортно-завантажувальна машина - автомобіль 8x8 MZKT-7930 Astrolog, що випускається у Білорусі. Він використовується, серед інших, у ракетній установці "Іскандер", береговій ракеті "Клаб-М" та як носій у зенітних ракетних системах С-400.

Нині Білорусь рухається далі й реалізує варіант "Полонезу" з дальністю дії у 300 км. У 2017 році міноборони Білорусі вже повідомляло про випробування ракет з дальністю дії, збільшеної до 300 км, але, схоже, це були лише попередні випробування - без реальних пусків. Бо для них Білорусь не має власних полігонів.

Швидше за все, ракета з дальністю у 300 км також використовує китайські рішення, навіть якщо вона була повністю зібрана у Білорусі.

За попередньою інформацією, маса її боєголовки становить 480 кг, що втричі більше, ніж у версії 301 мм. Діаметр ракети точно не відомий, але, порівнюючи її розміри та масу боєголовки, можна зробити висновок, що замість 8 ракет з дальністю у 200 км "Полонез" може мати на пусковій лише дві ракети з дальністю 300 км.

Полонез
"Полонез" та макет ракети з дальністю до 300 км
Введення в дію системи "Полонез" та її розвиток показує, що збройні сили Білорусі враховують досвід нещодавніх збройних конфліктів, включаючи війну в Україні, відзначають у Польщі. Це насамперед відхід від поняття "кількість" на користь "якості" у ракетній артилерії.
HIMARS
Польща купує у США дивізіон ракетних артилерійських систем підвищеної мобільності HIMARS

Але варті уваги і коментарі, які польські читачі залишили під цим матеріалом. Посилення ракетного потенціалу Білорусі для них головно сприймається як загроза. А з іншого боку - як підстава для критики власного військового керівництва, націленого на закупівлю дорогої закордонної зброї.

Як відомо, Польща купує у США 20 пускових установок HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) разом з боєприпасами. Спочатку йшолся про ціну у $414 млн, проте згодом домовились на меншу. Поставки будуть здійснені до 2023 року включно. Це придбання здійснюється в рамках польської національної програми розвитку артилерії Homar, яка названа одним з пріоритетів уряду Польщі. Вартість всієї програми оцінюється у 8-10 млрд злотих ($2,1-2,7 млрд).

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) здатна вражати цілі на відстані до 300 км. Ракетна установка розміщується на броньованій легкій вантажівці. Вона може нести шість реактивних снарядів РСЗВ або одну оперативно-тактичну ракету. З HIMARS проводили пуски навіть з морської платформи, вразивши цілі на березі.

На чому ж наголошують у Польщі з огляду на білоруський "Полонез" та умовно-власний HIMARS? Наведемо частину найбільш цікавих коментарів:

- Це виглядає погано... Бо у нас немає жодної серйозної зброї, радіус дії якої становить кілька сотень кілометрів. Ну, кількох ракет для наших F-16 занадто мало... Я не вірю в смоленські атаки, я не вірю у змови з вірусом, але з цією армією та її закупками щось треба робити правильне!

- Але ми придбали MGM140 ATACMS в найновішій версії, і вони набагато кращі за білоруські. І вони мають набагато кращі GNS і CEP, ніж білоруські.

- Артилерія центральноєвропейської сили Польщі нині спроможна вести вогонь аж на цілих 40 км. Але незабаром ми отримаємо один парадний ескадрон HIMARS. Ми купили лише мізерних 20 пускових установок HIMARS. Та близько 30 ракет з дальністю 70-300 км. От на параді буде потужність - всі 20 пускових установок!!!

HIMARS розміщується на броньованій вантажівці. Вона може нести шість реактивних снарядів РСЗВ або одну оперативно-тактичну ракету MGM140 ATACMS.

- Ну, вони у нас будуть, але питання в тому, чи зможемо ми ними скористатися у разі потреби!!! Я вважаю, що, будуючі власні технологічні можливості, білоруси глибше зазирають у політичне майбутнє, ніж ми.

Врешті-решт, чому б вони йшли на проблематичну і дорогу передачу технологій з Китаю, а не купували готове у Росії? Краща зброя - це та, яку ви можете застосувати самі, коли ситуація така, що вам потрібно її використовувати.

Пуск оперативно-тактичної ракети Lockheed Martin ATACMS c бойової машини реактивної системи залпового вогню М142 HIMARS

- Нині білоруси мають лише 4 пускові установки з 32 ракетами з максимальною дальністю 200 км, і вони не свої, а з Китаю. Вони не мають ракет з радіусом дії у 300 км. Вони навіть не почали їх тестувати. А наші HIMARS вже у виробництві і будуть поставлені до 2023 року.

- А росіяни мають 12 "Іскандеров" у Калінінграді - 24 ракети, плюс ще 24 готові для перезарядки, плюс вони можуть швидко перекинути додаткові з Росії. І це те, що вони мають фізично, А у нас є 30 ракет, які лише замовлені і існують лише на папері.

- Від білоруського кордону до Варшави близько 150 км, ракета "Полонез" летить близько 3 хвилин, часу на реакцію дуже мало. Системі Partiot доведеться захищатися і швидко використати свій боєкомплект.

Відносно дешева система Polonez може перевантажити нашу дорогу систему Patriot. Для кожної ракети потрібно буде вистрілити один PAC-3 за 5 мільйонів доларів. За допомогою таких ракет вони за кілька хвилин очистять наші запаси до нуля.Тож співвідношення витрати/ ефективність не на нашу користь...

Полонез
РСЗВ "Полонез" у Білорусі вже придбав Азербайджан, система застосовувалася у ході 44-денної війни у Нагірному Карабаху
- Країна, яка в рази бідніша за Польщу, з бюджетом, який у рази менший, має зброю, розроблену у власній країні (за допомогою китайців), яка може виробляти собі будь-яку кількість. А чим ми можемо похвалитися? Міністре оборони Блащак, панове, як ми будемо реагувати на це? Парадної кількості "Омарів" без технічної підтримки з боку нашої галузі недостатньо.
HIMARS
HIMARS будуть поставлені до Польщі до 2023 року.

- На жаль, це рішення наших керівників, які обрали готовий продукт замість технології із Ізраїлю. Особливо у порівнянні з подібними діями білорусів, які вирішили мати власну технологію замість ракет з Росії.

Виявляється, що ми більше підпорядковані США, ніж Білорусь Росії. Білорусь матиме власні ракети і буде вирішувати, як їх використовувати і скільки їх мати. А ми хіба що будемо просити США про ще одну покупку в рамках процедури FMS. При чому рішення про можливість використання цих ракет не буде відповідальністю нашої влади.

Р.S.

Здається, на тлі цього Україні не варто баритися ні з виробництвом протикорабельного берегового комплексу "Нептун", ні з випробуваннями та прийняттям на озброєння далекобійної високоточної ракетної системи "Вільха-М". Та й новий ОТРК "Сапсан" не завадить.

РСЗВ Вільха
Вогневі випробування виробу Р624М "Вільха-М" на Держполігоні "Алібей" у квітні 2020 року

Нагадаємо, що в Україні в арсеналі її Збройних сил насьогодні відсутні ракетні системи з дальністю пуску до 300 км по наземним цілям. Очікуваною "довгою рукою" насамперед має стати далекобійна ракетна система "Вільха-М" (до 120 км), державні випробування якої мають відбутися цього року. Для знищення цілей на рубежі до 300 км і далі має застосовуватись вже новий оперативно-тактичний комплекс "Сапсан".

ОТРК Сапсан
Самохідна пускова установка перспективного ОТРК базується на новому колісному шасі високої прохідності з формулою 10х10. Але, скоріш за все, платформа під ОТРК буде іншою

Розробка цього ОТРК має найвищий пріоритет, якщо зважити на заяви керівництва вітчизняного оборонного відомства.

Як раніше повідомляв Defense Express, Міністерство оборони України запланувало на 2021 рік укласти контракт з виготовлення першої дослідної батареї оперативно-тактичного комплексу "Сапсан", що розробляється у КБ "Південне". Міністр оборони України Андрій Таран зазначав, що "ступінь готовності всього проекту вже перевищив 80%, маємо зробити останній крок та завершити цю роботу".

Сподіваємось, що цього разу слова не розійдуться зі справами...

Сапсан ОТРК
Україна сподівається отримати власний ОТРК вже у найближчому майбутньому
Читайте також: В Росії вже почали шукати захист від українського ОТРК "Сапсан"