xcounter
#

В'єтнам показав власну протикорабельну крилату ракету

1181
В'єтнам показав власну протикорабельну крилату ракету

Міноборони В'єтнаму презентувало протикорабельну крилату ракету VCM-01 власного виробництва

Оборонне відомство В'єтнаму в кінці травня 2020 року продемонструвало власну нову протикорабельну крилату ракету VCM-01. Вона є вдосконаленою версією російської ракети Х-35УЕ, яку Ханой випускає по ліцензії під назвою KCT-15.

Представники оборонного відомства В'єтнаму під час презентації

За даними в'єтнамського військового відомства, максимальна дальність стрільби протикорабельної крилатої ракети VCM-01 збільшена до 300 км, а маса боєголовки становить 300 кг. Подробиці про розробку поки не розкриваються. Наразі також не відомо, чи взагалі здійснювалися пуски нею в реальних умовах.

Експортний варіант ракети Х-35УЕ

Відомо, що за основу нової ракети в'єтнамські розробники нібито взяли експортний варіант ракети Х-35УЕ, яка застосовується в корабельних ракетних комплексах "Уран", в берегових установках "Бал" та для озброєння авіації. У конструкції цього боєприпасу використаний зменшений вдвічі за розмірами турбовентиляторний двигун і змінена конструкція повітряного каналу, що дозволило збільшити запас палива. Максимальна дальність стрільби становить 260 км

Ракетне озброєння корвету типу Pohang

Поряд з цим, варто зазначити, що презентація ракети відбулася на судноремонтному заводі Z189, який за даними місцевих ресурсів, перебуває в складному становищі і, до того ж, ніколи не випускав подібного озброєння. Крім того, вперше прототип ракети KCT-15 було презентовано ще у 2015 році. Плановалося, що їх встановлять на корейскому корветі типу Pohang та на модернизированих ракетних катерах проекта 12418 (шифр "Молнія") ВМС В'єтнаму. Однак суттєвих зрушень з того часу не відбулося.

Ракетне озброєння катерів проекту 12418 (шифр "Молнія") ВМС В'єтнаму