xcounter
#

Вірменський "Искандер" не долетів до Баку: Азербайджан збив ракету комплексом Barak-8

5165
Епізод відбувся під час останніх днів війни за Нагірний Карабах, що тривала 27 вересня – 10 листопада 2020 року
Епізод відбувся під час останніх днів війни за Нагірний Карабах, що тривала 27 вересня – 10 листопада 2020 року

Управління комплексами "Искандер-Э" під час цього конфлікту виконували спільно військові Вірменії та РФ

Збройні сили Азербайджану змогли збити в польоті ракету вірменського оперативно-тактичного комплексу "Искандер-Э".

Ракета була націлена на Баку, уразити її вдалось за допомогою ізраїльського зенітно-ракетного комплексу Barak-8, придбаного в 2018 році пише ресурс Middle East Eye.

Читайте також: "Вони там не стріляли": у РФ не хочуть визнавати невдачі "Іскандерів" у Вірменії
Комплекси ППО Barak-8 мають дальність стрільби до 16 кілометрів

Портал при цьому наводить слова Джана Касапоглу, директору по оборонним дослідженням турецького аналітичного центру EDAM, котрий стверджував, центром управління комплексами "Искандер-Э" спільно управляли військові збройних сил Вірменії та РФ.

І також – що саме Москва та Кремль примушували Єреван, щоби Вірменія активніше застосовувала оперативно-тактичні ракети по цілям в Азербайджані, особливо – в останні дні війни за Нагірний Карабах.

Комплекси "Искандер-Э" вірменських збройних сил на параді в Єревані

Мотив запустити ракету комплексу "Искандер" саме по Баку, а по можливості – саме по урядовому кварталу – був політичним: так Кремль сподівався в буквальному сенсі натиснути на військово-політичне керівництво Азербайджану, щоби те припинило наступ проти вірменських збройних сил в Нагірному Карабасі.

У вірменських військових мотивом стріляти "Іскандерами" по Азербайджану була буквально помста, Єреван намагався хоч якось компенсувати власне технологічне відставання на полі бою.

Наприклад, щоб хоч якось ускладнити Азербайджану застосування авіації в умовах Нагірного Карабаху, вірменські військові натягували в ущелинах ось такі троси

Відомо, що як мінімум дві ракети "із дальністю стрільби до 300 кілометрів" упали біля Баку під час минулої війни за Карабах. У 2018 році Азербайджан придбав 12 пускових установок комплексу Barak-8 та 75 зенітних ракет до нього.

Defence Express сповіщав: 14 жовтня 2020 року Міноборони Вірменії визнало, що ЗС Азербайджану нанесли удар безпілотними комплексами по оперативно-тактичним ракетним комплексам, що знаходились на позиції бойового чергування на території Республіки Вірменія, поблизу карабахського Карвачару.

Удар був проведений з огляду на готовність цих ОТРК здійснити атаку по об'єктам у Азербайджані. На кадрах, знятих з азербайджанського безпілотника, видно знищення ОТРК "Точка" і - головне - двох пускових ОТРК "Іскандер-Е". Тобто половини з усіх закуплених у Росії пускових.

Вірменські комплекси "Искандер" в прицілі азербайджанських комплексів Bayraktar TB2
Читайте також: ​Ударні дрони Bayraktar TB2 для ЗСУ: стала відома орієнтовна кількість та очікувані строки постачання