xcounter
#

Дальність ураження – до 110 км: безпілотник Akinci з українськими двигунами "засвітився" разом з новим озброєнням

9605
Дальність ураження – до 110 км: безпілотник Akinci з українськими двигунами "засвітився" разом з новим озброєнням

Турецький безпілотник Akinci може нести низку різного потужного озброєння, що робить його досить небезпечною зброєю

Днями технічний директор компанії Baykar Makina Сельчук Байрактар опублікував у своєму акаунті в Twitter фото та відео з трьома льотними прототипами розвідувально-ударного БПЛА Bayraktar Akinci (РТ-1, РТ-2 і РТ-3).

Читайте також: Baykar Defence почала серійне виробництво БПЛА Akıncı: дрон зможе відігравати роль винищувача

Дослідні зразки безпілотника цього типу оснащені турбогвинтовими двигунами АІ-450Т розробки українського ДП "Івченко-Прогрес". На Akinci можна встановити один з трьох видів турбогвинтових двигунів потужністю 225, 450 і 750 к. с.

БПЛА Akinci
Три прототипи БПЛА Akinci з українськими двигунами. Джерело: Сельчук Байрактар, Twitter

Безпілотник Akinci може бути озброєний 24 бомбами МАМ-L або ж іншими авіабомбами (Mk81, Mk82, Mk83), також він може нести різні ракети класу "повітря-повітря" (SOM, Gökdoğan, Bozdoğan).

Безпілотник Akinci озброєння
Безпілотник Akinci отримає потужне озброєння

Разом з тим, на відео з прототипами безпілотника Akinci також "засвітилися" такі авіабомби, як KGK-82, Teber-81, LGK-82, а також ракети Cirit. Особливу увагу з цього списку треба звернути саме на авіабомбу KGK-82: її дальність становить 110 км, максимальне відхилення від цілі – 6 метрів. Бомба пропонується у двох версіях: 250 кг та 500 кг.

Авіабомба KGK-82
Авіабомба KGK-82

Як стверджує технічний директор компанії-виробника Akinci Сельчук Байрактар, нові безпілотники Akinci з радаром AESA від компанії Aselsan та ракетами Gökdoğan і Bozdoğan, серед іншого, значно збільшать можливості Повітряних сил країни в охороні повітряного простору.

БПЛА Akinci Винищувач F-16
Звичайно, що повноцінно безпілотник не зможе замінити винищувач, але стане гарним його помічником та "відтягне" на себе виконання низку задач

Він зазначив, що наразі патрульні польоти регулярно здійснюють винищувачі F-16, однак це доволі дороге "задоволення", а час перебування цих літаків у повітрі досить обмежений. Разом з тим, безпілотники Akinci зможуть вражати виявлені ними повітряні цілі ракетами Gökdoğan і Bozdoğan, частково замінюючи винищувачі в повітрі.

БПЛА Akinci
БПЛА Akinci

Читайте також: Akinci замість F-35: як посилиться флот Туреччини в 2021 році