xcounter
#

Baykar Defence почала серійне виробництво БПЛА Akıncı: дрон зможе відігравати роль винищувача

Від першого польоту цього БПЛА до старту серійного виробництва минуло дещо більше одного року
Від першого польоту цього БПЛА до старту серійного виробництва минуло дещо більше одного року
11179

Першими покупцями Akıncıмають стати турецькі збройні сили, Україна та Азербайджан

Компанія Baykar Defence запустила серійне виробництво важких ударних безпілотних літальних апаратів Akinci. Про це сповістив очільник турецької оборонної компанії Baykar Makina Сельджук Байрактар, пише турецьке видання Hirriyet.

Відомо, що перші серійні дрони Akıncı отримають турецькі збройні сили, також ці БПЛА постачатимуться Україні та Азербайджану.

Читайте також: Akinci замість F-35: як посилиться флот Туреччини в 2021 році
Реалізація програми БПЛА Akinci просувається доволі оперативно: в серпні 2020 року почалось виробництво третього прототипу цього дрона

Розмах крил Akıncı складає 20 метрів, а довжина фюзеляжу – 12,3 метри. Максимальна злітна вага безпілотника становить 5500 кг.

Akıncı має тривалість польоту до 24 годин, максимальна висота польоту – 12 кілометрів, радіус польоту – до 250 кілометрів. При цьому максимальна швидкість польоту складає 463 кілометри на годину.

Максимальне бойове навантаження Akıncı може досягати 1350 кілограмів – до 450 кілограмів на внутрішній підвісці та до 900 кілограмів на зовнішніх вузлах підвіски.

Ця світлина демонструє широту номенклатури озброєння, яке може нести БПЛА Akıncı

Однією з головних особливостей Akıncı є можливість його оснащення широким спектром боєприпасів, які застосовуються у звичайній авіації. Йдеться про різні типи ракетного та бомбового озброєння, зокрема, і далекобійні крилаті ракети SOM турецької компанії Roketsan, які здатні знищувати цілі на відстані близько 250 км та побудовані з використанням стелс-технологій.

Akinci також може бути оснащений ракетами класу "повітря-повітря", і завдяки цьому – виконувати функції винищувача, та уражати літальні апарати противника.

Akinci може виступати носієм "рою" із десяти дронів-"камікадзе" Alpagu, котрі гарно себе проявили під час війни в Карабаху. Формат такого застосування "рою" дронів Alpagu демонструє наступне відео:

Щоб належно виконувати свої ударні функції, Akıncı оснащений системою автономного управління, що може без участі людини наводити дрон на ціль та повертати його на базу. Також – оснащений вбудованою системою радіоелектронної боротьби та радіолокаційною станцією.

Проект Akıncı є одним із перших проектів спільного українсько-турецького підприємства "Щит Чорного моря" , яке було створене у серпні 2019 року між ДК "Укрспецекспорт" та компанією Baykar.

Перший випробувальний політ першого прототипу нового ударного безпілотника відбувся 6 грудня 2019 року, при цьому літальний апарат був оснащений саме українськими двигунами АІ-450Т розробки ДП "Івченко-Прогрес" зі складу ДК "Укроборонпром". Це українське підприємство, як відомо, у період 2018 року - перший квартал 2020 року експортувало до Туреччини щонайменше 12 даних двигунів.

За наявними даними, для установки на серійні екземпляри Akıncı Туреччина розглядає декілька варіантів силових установок, у тому числі - й український АІ-450
Читайте також: ​Індія приєдналась до "гонки" дронів-винищувачів: вперше показано БПЛА Warrior проекту CATS (фото)