xcounter
#

Вірменія вперше застосувала ракетний комплекс "Іскандер" перед перемир'ям у Нагірному Карабаху (відео)

Пуск ракеты ОТРК "Іскандер"
Пуск ракеты ОТРК "Іскандер"
6230

Для ударів по азербайджанській стороні з боку Вірменії вперше були застосовані дві ракети комплексу "Іскандер". Точних даних, по яким цілям було застосовано цю зброю та про результативність такого удару, немає. Проте з'явились повідомлення у соцмережах з відео, що підтверджують факт пусків з ОТРК "Іскандер".

У ході конфлікту у Нагірному Карабаху вірменські сили раніш застосовували ракетні комплекси старих типів, такі як "Ельбрус", більш відомі як "Скад" та "Точка".

Проте у понеділок, 9 листопада, за кілька годин до укладання угоди про припинення вогню і підписання домовленостей між Вірменією та Азербайджаном з врегулювання питання Нагірного Карабаху вірменські підрозділи вперше застосували оперативно-тактичний комплекс "Іскандер-Е".

Читайте також: Bayraktar TB2 у Нагірному Карабасі: заявлено про знищення майже 1000 цілей на 1,9 млрд доларів
Іскандер-Е
Склад ОТРК "Іскандер-Е", інфографіка РІА Новости

Щонаймеше, так трактується відео, яке було поширено у соціальних мережах, зокрема, у Twitter. На це відео також посилається американське видання The Drive, у якому стверджується, що "дані про дату та час пуск ракет невідомі, однак усі свідчення доводять, що з вірменської сторони застосовані саме ракети ОТРК "Іскандер", а не радянської ОТРК "Точка".

Це нові та потужніші балістичні ракети малої дальності, які Вірменія придбала у Росії у 2016 році", - наголошують у The Drive.

Вірменія отримала з Росії один дивізіон ОТРК "Іскандер-Е", який складався з чотирьох пускових установок (по одній ракеті на кожній), засобів бойового та технічного забезпечення комплексу та ракет з дальністю пуску до 280 кілометрів.

Іскандер-Е
Самохідна пускова установка оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер-Е" збройних сил Вірменії під час репетиції військового параду у Єревані у 2018 році.

З початку чергового протистояння у Нагірному Карабаху і Вірменія, і Азербайджан використосували різні зразки високоточної далекобійно зброї.

При цьому Азербайджан, у свою чергу, мав кращі можливості для знищення ракетного потенціалу противника - за рахунок широкого застосування ударних БпЛА.

Так, 14 жовтня Міноборони Вірменії визнало, що ЗС Азербайджану з застосуванням безпілотних комлексів нанесли удар по оперативно-тактичним ракетним комплексам, що знаходиись на позиції бойового чергування на території Республіки Вірменія, поблизу карабахського Карвачару.

Удар був проведений з огляду на готовність цих ОТРК здійснити атаку по об'єктам у Азербайджані. На кадрах, знятих з азербайджанського безпілотника, видно знищення ОТРК "Точка" і - головне - двох пускових ОТРК "Іскандер-Е". Тобто половини з усіх закуплених у Росії пускових.

Дві пускових ОТКР "Іскандер" Вірменії на стартовій позиції

У свою чергу, у ході протистояння у Нагірному Карабаху Азербайджан був першим, хто застосував далекобійну високоточну зброю. Так, ударом оперативно-тактичного комплексу був знищений маршрут, який зв'язував Нагірний Карабах з Вірменією. Це сталося 2 жовтня з застосуванням ракети ізраїльського комплексу LORA, який був закуплений Азербайджаном і вперше продемонстрований Баку у 2018 році.

Читайте також: ​Азербайджан використав балістичну ракету для знищення мосту в Нагірному Карабаху (відео)