xcounter
#

Наближаючись до ядерної зброї: чим небезпечна нова російська вогнеметна система ТОС-2 "Тосочка"

Бойові частини ракет важких вогнеметних систем за силою ударної хвилі наближаються до атомних та мають потужну запальну дію
Бойові частини ракет важких вогнеметних систем за силою ударної хвилі наближаються до атомних та мають потужну запальну дію
13189

На озброєння ЗС Росії заплановано прийняти нову важку вогнеметну систему ТОС-2 "Тосочка". Що варто знати про цю розробку та її можливості

Бойові частини її ракет за силою ударної хвилі наближаються до атомних та мають потужну запальну дію. Ці БЧ термобаричні й за силою фугасної дії набагато потужніше БЧ з традиційною вибухівкою, а ракети у 2,5 рази більш далекобійні, ніж у попередньої ТОС-1А. А тут ще згадалися плани Росії щодо насичення військ РХБЗ системами ТОС-1А, тому я вирішив, що про це необхідно написати - з огляду на детальні публікації по цій темі у російських ЗМІ.

ТОС-2 Тосочка
ТОС-2 – розвиток ТОС-1А з перенесенням основних засобів на колісне шасі та впровадженням нових елементів.

ТОС-2 – розвиток ТОС-1А з перенесенням основних засобів на колісне шасі та впровадженням нових елементів. БМ доповнена краном для перевантаження ракет, використовується нова СУВ тощо.

Читайте також: Росія хоче воювати швидко і автоматизує управління військами: ворог робить, ми - дискутуємо

Дослідні системи ТОС-2 проходять випробування, у т.ч. у військах. ТОС-2 були задіяні у СКШН "Кавказ-2020", де використавши ракети ТБС-М3 підтвердили розрахункові характеристики дальності та могутності.

Невдовзі на озброєння ЗС Росії намічено прийняти ТОС-2. Крім того, намічена модернізація наявних систем ТОС-1А "Солнцепёк".

У листопаді 2020 р начальник військ РХБЗ I. Кирилов повідомив, що ТОС-2 прийняті у дослідно-військову експлуатацію. За її висновками вирішуватиметься питання прийняття системи на озброєння. У лютому 2021 р "Ростех" повідомив щодо підготовки нового етапу перевірок. Зараз НВО "Сплав" та "Мотовилихинские заводи" готують ТОС-2 з новими ракетами до державних випробувань у 2021 р.

ТОС-2
Зараз НВО "Сплав" та "Мотовилихинские заводи" готують ТОС-2 до державних випробувань у 2021 р.

Кирилов також повідомив, що ОПК доручена розробка проекту модернізації ТОС-1А з метою підвищення бойових характеристик. Модернізована БМ ТОС-1А збільшить захист від ПТ озброєння. Також намечено скоротити час на перехід у бойове положення та відкриття вогню. Нова ракета збільшить дальність (з нинішніх 6 км до 15 км) та влучність стрільби, зросте площа враження. Це дозволить вражати ціль з меншою витратою ракет.

Оновлення ТОС-1А почнеться на етапі виробництва. Нові БМ отримуватимуть нові компоненти. Далі стартує також модернізація наявних БМ у військах. Їх оновлюватимуть при плановому ремонті.

Росія реалізує заходи, що мають забезпечити кількісне та якісне зростання парку вогнеметних систем ЗС РФ

Після випробувань ТОС-2, вона надійде на озброєння СВ та піде у серію разом з новими ракетами, які використовуватимуться також на модернізованих ТОС-1А. Повідомлялося, що перші серійні ТОС-2 надійдуть у Південний ВО. До 2025 р усі вогнеметні б-ни та роти Південного ВО повністю перейдуть на них.

Це дозволить збільшити мобільність та краще адаптувати БМ до умов регіону. У інших округах ТОС-1А залишаться. Можливо, надалі їх доповнюватимуть ТОС-2, за рахунок чого вдасться підвищити гнучкість застосування. Врешті, у військах РХБЗ буде 2 типи сучасних вогнеметних систем зі своїми перевагами та високою мірою уніфікації – за бортовою апаратурою, ракетами тощо.

Головні наслідки двох проектів будуть пов'язані з новою НКР, дальність стрільби якої буде доведена до 15 км. Це дозволить атакувати цілі, що знаходяться далі та знизить вірогідність враження вогнем у відповідь. У цьому ТОС-1А та ТОС-2 мають переваги перед старими ТОС-1 та ТОС-1А.

Зараз у СВ впроваджується ЕСУ ТЗ, здатна ефективно контролювати роботу артилерії. ТОС-2 та ТОС-1А теж будуть інтегровані у ЕСУ ТЗ, що дозволить прискорити підготовку до стрільби та підвищити влучність. Можливість підключення до закритого сегменту передачі даних дозволить встановлювати зв'язок аж до вищого командування.

ТОС-1А
Система ТОС-1А призначена для безпосередньої підтримки в різних видах наступального і оборонного бою мотопіхоти і танків, пересуваючись у порядках підтримуваних військ

У які ж формування увійдуть ТОС-1А та ТОС-2, та у якій кількості?

У арміях (ЗА та ТА) з'являться підрозділи ТОС-1А. Залп 1 їх БМ може знищити усе на площі 4 кв. км. Успішний досвід застосування у Сирії призвів до рішення МО Росії наситити ними війська РХБЗ. А раніше вважалося, що для боротьби з тероризмом вистачає 1 роти ТОС-1А на усі ЗС РФ.

Бойова машина ТОС-1А
Бойова машина ТОС-1А

МО повідомило, що у кожному окрузі (ВО) у складі окр. бригади (Обр) РХБЗ з'явиться важкий вогнеметний б-н з 9 БМ ТОС-1А, а у кожній армії у складі окр. полку (Оп) РХБЗ – важка вогнеметна рота з 3 БМ. У 2018 р ЗС мали 5 окр. бригад та 10 полків РХБЗ. Усього у війська надійде понад 70 ТОС-1А.

ТОС-1А використовуватимуться для вогневої підтримки штурмових підрозділів. Рухаючись у бойових порядках військ, ТОС-1А зможуть залпами знищувати укріплення та бронетехніку супротивника.

ТЗМ ТОС-1А
Транспортно-заряжающая машина системи ТОС-1А

У вогнеметному взводі 1 БМ та 2 ТЗМ. БМ ТОС-1А має базу танка Т-90 з пакетом із 24 направляючих для 220-мм НКР з термобаричною БЧ. У поверхні цілі вибухова речовина БЧ змішується з повітрям та запалюється. Після об'ємно-детонуючого вибуху вогняний смерч поширюється місцевістю, проникає в укриття. Його вражаючі чинники – висока температура та ударна хвиля. Після детонації тиск різко підіймається, а потім швидко падає.

Підсумовуючи дані низки статей та інших джерел, потрібно відмітити.

ТОС-1 прийнята на озброєння у 1988 р. БМ мала базу Т-72, 30 220-мм направляючих, дальність стрільби до 3,5 км. ТЗМ була на шасі КрАЗ. ТОС-1 застосовували у Афганській війні, у горах, з грудня 1988 р до лютого 1989 р, та у 2-й Чеченській війні, у березні 2000 р, де вони показали високу ефективність. Повідомлялося щодо їх застосування сепаратистами на Донбасі у січні 2015 р. Недоліками ТОС-1 були мала дальність стрільби, великі розміри, незахищеність направляючих та ТЗМ. ТОС-1 мала невисоку мобільність на шляхах, де БМ доводилося транспортувати трейлерами.

ТОС-1А
БМ ТОС-1А має базу танка Т-90 з пакетом із 24 направляючих для 220-мм НКР з термобаричною БЧ.

ТОС-1А була прийнята на озброєння для заміни ТОС-1 у 2001 р. Кількість її направляючих зменшили до 24, а їх пакет захистили бронею проти куль. Дальність стрільби збільшили до 6 км, впровадили нову СУВ, а ТЗМ створили на базі Т-72.

ТОС-1А РФ дислокуються у Сирії, у т.ч. для охорони авіабази Хмеймим та застосовувалися сирійськими військами при звільненні Пальміри; вони використовувалися Азербайджаном по території Карабаху у 2016 та 2020 роках, а ЗС Іраку застосовували їх у боях. Недоліком ТОС-1А вважали слабку броню пакету. Також, ТОС-1А (як й ТОС-1) має вузьку сферу застосування – локальні конфлікти та контртерористичні операції, а у масштабних бойових діях програє РСЗВ у дальності стрільби.

БМ ТОС-2 має колісне 6х6 шасі "Уралу" з броньованою кабіною та має кран - тому немає потреби у ТЗМ.

ТОС-2 ще випробовується. БМ має колісне 6х6 шасі "Уралу" з броньованою кабіною та має кран (тому немає потреби у ТЗМ). Кількість направляючих БМ зменшили до 18, а броню пакету посилили. Дальність збільшили до 15 км, підвищили влучність та ефективність БЧ, замінили СУВ.

ТОС-2 та ТОС-1АМ будуть позбавлені частини недоліків ТОС-1А. У обох систем дальність та ефективність зросте, що підвищить шанс на виживання, а у ТОС-2 зросте й мобільність. А головне – для ТОС-2 та ТОС-1АМ розширили сферу дій до участі у масштабних загальновійськових операціях. Намічено наситити війська РХБЗ системами ТОС-2 до 2025 р.

ТОС-2
ТОС-2 на параді у Москві

Зараз ЗС мають 5 Обр РХБЗ (27-ма, 28-ма, 29-та, 16-та та 1-ша мобільна). Також є 12 Оп РХБЗ (6-й та 20-й Західного ВО; 39-та та 40-й ЗА Південного ВО; 2-й та 10-й ЦВО; 25-й, 35-й, 26-й та 19-й Східного ВО, а також 4-й ЧФ та 9-й розвідки з у ЦВО). До того ж є 70-й окремий. вогнеметний б-н Східного ВО.

Полків РХБЗ не мають лише 20-та ЗА ЗВО та 49-та ЗА Південного ВО та мабуть вони будуть сформовані. Але не усі бригади та полки РХБЗ мають вогнеметні б-ны з ТОС-1А. Відомо, що вони є у 1-й, 16-й та 37-й бригадах, а також у 10-му, 35-му та 40-му полках. За деякими даними вони є й у 28-й Обр та 6-му Оп.

Тосочка
Зовнішній вигляд ТОС-2 "Тосочка"

Вогнеметний б-н має 3 роти (2 вогнеметні та важку вогнеметну). У вогнеметній роті 540 ручних вогнеметів та 9 БМО-Т/МТ-ЛБ/БТР. Важка вогнеметна рота на ТОС-1А має 3 взводи (по 1 БМ-1 та 2 ТЗМ-Т), у роті 3 БМ-1, 6 ТЗМ-Т та 1 МТ-ЛБ. Структура важких вогнеметних б-нів з ТОС-2 ймовірно буде як у б-нів з ТОС-1А, але у роті може бути не 3 БМ, а 4 (як на параді у 2020 р).

Важкі вогнеметні б-ни з ТОС-1А та БМ ТОС-2 випробовувалися на навчаннях. На СКШН "Центр-2019" був сформований важкий вогнеметний б-н з ТОС-1А (4 роти з 12 БМ-1). Це втричі збільшило вогневу міць військ РХБЗ ЦВО. Б-н був наданий 90-й ТД на напрямі головного удару та виконав своє завдання.

У американському часопису The National Interest систему ТОС-2 назвали "страхітливою".

А на СКШН "Кавказ-2020" застосували ТОС-2. Вогнем НКР ТБС-М3 з підвищеною енергетикою вони знищили колони бронетехніки. Також, звідний вогнеметний б-н Південного ВО (3 роти з 9 БМ-1) знищив мотопіхотний б-н.

Війська РХБЗ Росії у 2027 р можуть включати 5 Обр та 12 Оп РХБЗ. У т.ч. у Південному ВО може бути 1 Обр та 3 Оп (18-24 БМ ТОС-2); у ЗВО – 1 Обр та 3 Оп (18 БМ ТОС-1АМ), у ЦВО – 1 Обр та 2 Оп (15 БМ ТОС-1АМ); у Східному ВО – 1 Обр та 4 Оп (21 БМ ТОС-1АМ). Усього СВ з урахуванням 1-ої Обр та 70-го окр. б-ну зможуть мати 84-90 БМ (18-24 ТОС-2 та 66 ТОС-1АМ).

ТОС-2 "Тосочка", задня проєкція. Фото - В.Кузьмин

У кожному окрузі може бути 1 штатний важкий вогнеметний б-н (3 роти) та 1 збірний (2-4 роти). Такий б-н знищить усе на площі 36 кв. км. Його можна буде надати дивізії на головному напрямі, та різко посилити її вогневу міць. А проти України може бути розгорнуто до 4 таких б-нів (18-24 БМ ТОС-2 та 18 ТОС-1АМ) з Південного ВО та ЗВО.

ТОС-1
Масове застосування вогнеметних систем підрозділом армії РФ

У американському часопису The National Interest систему ТОС-2 назвали "страхітливою". Правда це проросійський часопис, який регулярно намагається злякати США новими російськими озброєннями. Так що, нас лякають? З іншого боку, багато країн, у т.ч. США, відмовилися від використання вогнеметної зброї, як "варварської ". А з третього боку, ТОС-2 та модернізовані ТОС-1А дійсно можуть стати дуже небезпечними системами. Але чи це так? Це питання дуже серйозне та потребує уточнення, а дії Росії – протидії.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: ​Армія РФ намагається об’єднати у єдину систему управління танки та артилерію