xcounter
#

Росія хоче воювати швидко і автоматизує управління військами: ворог робить, ми - дискутуємо

Росія хоче воювати швидко і автоматизує управління військами: ворог робить, ми - дискутуємо
12239

У Росії стверджують, що перспективна автоматизована система управління військами тактичної ланки (АСУВ ТЛ), що створюється в рамках дослідно-конструкторської роботи "Созвездие - 2015", за своєю функціональністю не поступатиметься зарубіжним аналогам, а за низкую характеристик перевершить їх. Звучить, звісно, занадто пафосно. Але ворога не варто недооцінювати.

В армії РФ продовжують реалізувати проєкти, скеровані на покращення управління військами у тактичній ланці - до бригади включно.

На нещодавній нараді у Національному центрі управління обороною РФ було заявлено про прогрес у рамках дослідно-конструкторської роботи "Созвездие - 2015". Стверджувалось, що "застосування даної системи дозволить поліпшити управління військами і підвищити їхню бойову ефективність".

Читайте також: Автоматизація за наказом
Созвездие-2015
Взаємодія компонентів АСУ ТЛ на полі бою за версією конструкторів російського "Созвездия"

Завдання зі створення єдиної системи управління військами і зброєю у тактичній ланці для армї РФ було поставлене 2000 році. Насьогодні отримані результати за декількома проєктами.

Це, зокрема, АСУ "Акация-М" (поставлена на озброєння у 2019 році), а також проєкти "Созвездие-М2" (управління тактичною ланкою) та "Андромеда-Д" (оперативно-тактична ланка).

Уніфікована командно-штабна машина Р-149МА1 призначена для забезпечення управління та зв'язку посадовим особам бригадного рівня ЗС РФ на стоянці і в русі.

Головним підприємством з розробки і створення автоматизованих систем управління став концерн "Созвездие", що входить до холдингу "Роселектроніка" корпорації "Ростех". 18 листопада 2020 року генеральним директором "Созвездия" був призначений доктор технічних наук Михайло Артемов.

Як наголошують у Росії, АСУВ тактичної ланки дозволить створити найбільший у світі програмний військовий комплекс і автоматизувати процеси управління, здійснюючи безперервне управління військовими формуваннями.

Як наголошують у Росії, в рамках АСУВ тактичної ланки буде створено найбільший у світі програмний військовий комплекс

Система об'єднує в єдиному інформаційному просторі розвідку, наведення і управління. Комплексне управління військами здійснюється з використанням систем навігації, супутникових і безпілотних систем спостереження. Оснащення військ бортовими комп'ютерами дає можливість обмінюватися інформацією з кожною одиницею бойової техніки. За рахунок оптимального розподілу інформації забезпечується найбільша вогнева міць.

АСУВ тактичної ланки за 60 секунд визначає власне розташування і місце розташування машин підпорядкованих підрозділів.

Засоби розвідки збирають дані для оцінки ситуації програмнимм засобами АСУ ТЛ

Збір даних обстановки і нанесення на карту відбувається за 10 хвилин, протягом 5 хвилин здійснюється постановка бойових завдань підлеглим командирам.

Стільки ж часу йде на розробку бойового донесення, потім не більше години потрібно на прийняття рішення про початок бою і оформлення його на електронній карті місцевості.

Збір даних обстановки і нанесення на карту відбувається за 10 хвилин, протягом 5 хвилин здійснюється постановка бойових завдань підлеглим командирам

Такі оптимістичні тези висловлювалися на нещодавній нараді у Національному центрі управління обороною РФ і поширені російськими ЗМІ. (Разом з тим відомо, що все далеко не так райдужно з "Созвездием". Більш детально про проблеми РФ при створенні АСУ ТЛ - у матеріалі за цим лінком.)

Але навіть за пропагандистської складової у "переможних" повідомленнях на кшталт "наші розробки за низкую характеристик перевершать зарубіжні аналоги" слід визнати певний прогрес армії РФ у розвитку і оснащенні бойових частин конкретними системами АСУ ТЛ.

А що ж в Україні, поблизу кордонів якої противник розгорнув частини, що вже начебто оснащені автоматизованими системами ТЛ?

Слід констатувати наступне. Поки в Збройних силах України немає жодної бригади чи навіть батальйону, де б власні системи управління військами були представлені у вигляді завершених та цілісних серійних зразків.

Вкотре і вкотре все обмежується заявами, нарадами, демонстраціями, навчаннями та нескінченними перевірками.

При цьому варто нагадати, що у 2019 році Генеральний штаб ЗСУ спільно з компаніями-розробниками вже оприлюднював результати робіт зі створення та взяття на озброєння ЗСУ базових автоматизованих систем управління різного рівня.

Автоматизація
АСУ стає силою, коли вона використовуєтьсся військами у повсякденному ритмі

Зокрема, йшлося про АСУ стратегічного керівництва та оперативного управління ("Дзвін"), АСУ тактичної ланки сухопутних військ ("Простір"), АСУ управління авіацією та ППО ("Ореанда").

АСУ Дзвін
Автоматизація процесів бойового управління - вимога сучасності

У 2019 році заступник начальника Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Родіон Тимошенко заявляв, що для повної автоматизації управління ЗСУ з урахуванням переходу на цифрові технології та засоби зв’язку за належного фінансування достатньо три-чотири роки.

Автоматизація ЗС України
Оснащення кожного окремого бійця сучасними бойовими гаджетами з цифрового світу — це також елемент модернізації та ефективного управління. Це реалізується у АСУ ТЛ "Простір"

Але здається, що ці прогнози виявились занадто оптимістичними. Особливо з огляду на підсумки 2020 року, який у царині автоматизації управління військами та зброєю завершився чи не з нульовим прогресом.

Сирський
Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський / Фото: Володимир Патола

Разом з тим, командувач Сухопутних військ генерал Олександр Сирський у інтерв'ю для Defense Express стверджував наступне:

"Що стосується тактичної ланки безпосередньо Сухопутних військ – нами ведуться роботи в рамках дослідницької роботи "Простір" (відпрацювання Автоматизованої системи тактичної ланки управління реалізує одеське підприємство ТОВ "Телекарт-Прилад", - прим. ред.).

Система управління військами тактичного рівня нам вкрай потрібна

Елементи цієї системи були перевірені під час батальйонних навчань з бойовою стрільбою на 235-му Міжвидовому центрі підготовки військових частин та підрозділів наприкінці листопада ц.р. Вони показали, що є певні проблеми.

Автоматизація поля бою висуває нові вимоги до командирів, які мають бути готові до сучасних технологічних рішень

В той же час вони засвідчили і те, що іншої альтернативи цьому немає... Система управління військами тактичного рівня нам вкрай потрібна. І потрібна, як повітря.

Рівень бригада-батальйон. Командно-штабна машина, оснащена АСУ "Дзвін" та інформаційною системою Hermes

Нами також наразі зосереджена увага і на проведенні іншої дослідницько-конструкторської роботи, що стосується створення програмно-апаратного комплексу АСУ оперативно-тактичної ланки управління – АСУ "Дзвін".

Дзвін АСУ
Застосування АСУ оперативно-тактичної ланки управління "Дзвін".

Загалом, оцінюючи досвід та практику інших країн, включно з останніми бойовими конфліктами - це Сирія та Нагірний Карабах, - Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський з приводу ефективності нових розробок у царині автоматизації стверджував:

"Це наразі необхідно і нам – звести інформацію, що отримується за допомогою усіх видів розвідки, здійснити її узагальнення та видавати вже загальну картину командирам для прийняття необхідних рішень. Нам необхідна ця система, нам необхідно автоматизувати усі Сухопутні війська і бойові частини – в першу чергу".

Отже, вкторе треба перейти від слів до справ...

Читайте також: Нова якість бою