xcounter
#

Російську Об'єднану авіабудівну корпорацію розженуть з Москви на заводи

Надлишкові управлінські ланки занадто дорого коштують
Російську Об'єднану авіабудівну корпорацію розженуть з Москви на заводи
2836

Російська держкорпорація "Ростех" оголосила про плани жорсткої оптимізіації діяльності ПАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація" (ОАК, перебуває під керуванням ДК "Ростех").

За планами, з 1 березня 2021 р, має початись об'єднання всіх авіаційних КБ і дирекцій програм в авіабудівній галузі РФ на одному майданчику - а саме ПАТ ОАК. Об'єднання конструкторських бюро і програмних дирекцій на майданчику ОАК означає перехід з триланкової на дволанкову систему управління, яка почала впроваджуватися у всіх інших холдингах "Ростех".

Читайте також: У РФ забуксувала модернізація Ту-160: "Туполеву" виставили мільярдний штраф
Протокол наради у Державній корпорації "Ростех" з питань організаційонної трансформації ПАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація"

Головна мета змін - скоротити надлишкові управлінські ланки і відправити основний менеджмент з Москви на заводи. Цікаво, що у Москві в штаті ОАК зараз близько 20 тис. управлінців і фахівців, при цьому основні заводи корпорації знаходяться в регіонах.

Тож, як повідомляють російській ЗМІ, опрацьовується варіант перереєстації керуючих компаній в авіапромі за місцем знаходження їх серійних заводів. Це означає, що ПАТ "Сухий" може бути юридично перенесено до Новосибірська або Комсомольськ-на-Амурі, РСК "МіГ" - у Нижній Новгород або Лохвиці, "Туполєв" - у Казань, "Ільюшин" - до Ульяновська, інші - за місцем виготовлення основної продукції.

В рамках трансформації також обговорюється формування загальнокорпоративних центрів компетенцій, які будуть забезпечувати, наприклад, адміністративно-господарське і фінансове забезпечення діяльності всіх підприємств в контурі ОАК.

Відповідні плани повинні бути підготовлені до 1 березня, повністю реформа ОАК повинна завершитися до 2025 року.

Такі зміни фактично є підтвердженням неефективності системи управлннія в ОПК РФ, побудованої за принципом вертикалей зі значною кількістю управлінських структур з дублюванням адміністративних функцій.

Держкорпорація "Ростех" також планує реструктурувати борги ОАК - а це понад 400 млрд рублів - і провести її докапіталізацію в першому кварталі 2021 року. Борги ОАК збираються погашати за рахунок бюджету.

Читайте також: Круті віражі: як і чим Росія переоснащує військову авіацію