xcounter
#

Індія обійшла РФ за кількістю авіаносців, поки єдиний "Адмирал Кузнецов" приростає до причалу

4660
INS Vikrant
INS Vikrant

​Міфу про потужність військово-морських сил РФ знову завдали потужного удару і зробила це Індія

Індія обійшла РФ за кількістю авіаносців у строю після того, як днями ввела в експлуатацію новий авіаносець INS Vikrant в експлуатацію. Таким чином у строю індійський ВМС вже два авіаносці після вступ у стрій у 2014 році INS Vikramaditya - російського переробленого "Адмирал Горшков".

Водночас в INS Vikrant хоча і можливо побачити певні риси радянського проекту, але це власна розробка, побудована власними силами. І цей 262-метровий корабель з водотоннажністю у 47 400 тонн став першим авіаносцем побудованим на індійській верфі, а рівень використання виключно індійських компонентів заявлений на рівні 75% із залученням понад 100 місцевих підприємств.

Читайте також: Рашисти намагаються виправдати поразки міфічними стелс-ракетами для HIMARS та ротами Leopard 2 у степах України

INS Vikrant розрахований на авіакрило у 30 машин та екіпаж у 1600 осіб. Головним літаком мав стати МиГ-29К, які Індія планувала закупити у РФ, але ціла низка катастроф і наявних проблем із цим літаком під час експлуатації у якості палубної машини змусили шукати альтернативи.

Заміну МиГ-29К вбачали у власному Tejas, але перетворення цього "сухопутного" винищувача на палубну машину зіткнулось із проблемами. І зараз розглядається варіант з Rafale-M, який має доволі непогані шанси з точки зору уніфікації з наявним парком повітряних сил. Хоча щодо темпів їх постачання існують цілком реальні побоювання.

INS Vikrant
INS Vikrant поки без літаків

Ще один варіант - F/A-18 Super Hornet спеціально для чого у Boeing навіть довели можливість цього літака стартувати не за допомогою катапульти, а трампліна. Для американської компанії Індія може стати доволі важливим покупцем з огляду на плани США відмовитись від F/A-18 та замінити його на F-35.

При цьому діючий контракт з базовим замовником завершується у 2024 році, а всі інші наявні оператори F/A-18 планують вивести його з експлуатації та замінити на F-35.

Також важливо те, що для вибору літака в Індії залишилось відносно мало часу, строки доведення INS Vikrant до стану операційної готовності назначені на середину 2023 року. Тому не виключено, що Делі зупиниться саме на МиГ-29К.

Водночас необхідно зазначити, що будівництво INS Vikrant, яке розпочалось ще у 2009 році зіткнулось з цілим рядом проблем і введення його у стрій спочатку взагалі планувалось на 2014 рік. Через це вартість проекту вже перевалила за 3 млрд доларів, що збільшило попередні та вкрай оптимістичні оцінки вартості у шість разів.

INS Vikrant
INS Vikrant - другий авіаносець Індії

Але у будь-якому випадку Індія вже обійшла РФ у кількості наявних авіаносців, навіть якщо вважати єдиний "Адмирал Кузенцов" за бойову одиницю. Нагадаємо, що рашиський авіаносець з 2017 року стоїть у ремонті, строки якого постійно здвигаються і тепер становлять 2024 рік.

І фактично це спустило ВМС РФ за кількістю авіаносців на останнє місце у світі, яке воно ділить з Таїландом та Іспанією. А враховуючи те, що до обидва використовують AV-8B Harrier II, що робить їх авіаносцями доволі умовно, то РФ можливо винести на останнє місце одноособово.

Читайте також: У РФ похизувались розробкою перспективної електромагнітної катапульти