xcounter
#

Індія озброїться винищувачами Tejas: це найбільша вітчизняна оборонна угода на $6,5 мільярдів

5421
Індія озброїться винищувачами Tejas: це найбільша вітчизняна оборонна угода на $6,5 мільярдів

Раніше індійське оборонне відомство розповідало про плани експортувати літаки власного виробництва

У середу, 13 січня, в Індії уклали найбільшу в історії країни вітчизняну оборонну угоду на суму 6,5 мільярда доларів. Угода була схвалена вищим органом державної безпеки Індії – Комітетом Кабміну з безпеки, який очолює прем’єр-міністр Нарендра Моді.

Так, у рамках угоди державна компанія Hindustan Aeronautics Limited має поставити індійським ВПС 73 винищувачі LCA MK1A Tejas та 10 навчальних версій літака. Стверджується, що кожен літак буде коштувати близько 78,5 мільйона доларів.

Читайте також: Доповнення та заміна Ан-32: Індія придбає в Airbus 56 транспортних літаків С-295
Винищувачі ВПС Індії
Винищувачі Tejas, Су-30МКІ та SEPECAT Jaguar

За словами міністра оборони країни Раджнатха Сінгха, ця угода має стати "каталізатором перетворення вітчизняної аерокосмічної екосистеми", а сам літак Tejas найближчим часом стане основою ВПС Індії.

У заяві Міноборони Індії йдеться про те, що в реалізації цього контракту візьмуть участь близько 500 індійських компаній, зокрема малі та середні підприємства, крім того, програма сприятиме появі 5000 робочих місць. Загалом же до кінця програми локалізація виробництва має збільшитися з 50 до 60 %.

Винищувач Індії Tejas
Варіанти корисного навантаження винищувача LCA MK1A Tejas

Як стверджують у Defense News, винищувачі LCA MK1A отримають нові можливості, зокрема йдеться про дозаправлення у повітрі, підвищена боєздатність, покращена ремонтоздатність, комплекс РЕБ тощо. Кожен винищувач оснащений одним двигуном F404-GE-IN20.

Наразі відомо, що офіційний контракт з HAL буде підписано під час авіасалону Aero India у лютому 2021 року.

Цікаво, що зовсім нещодавно індійський уряд оголосив про наміри постачати на експорт зокрема і легкий винищувач національної розробки Tejas та зенітно-ракетного комплексу AKASH.

ЗРК AKASH Індія
AKASH розробили на заміну радянським С-125М "Печора-М", "Оса" (9К33) та "Игла" (9К38)

Для реалізації своїх планів уряд Індії створив спеціальний комітет, що займатиметься підтримкою експорту систем озброєння національної розробки.

Читайте також: ​Ізраїль та Індія випробували ЗРК MRSAM: як Делі кардинально вирішує питання протиповітряної оборони (відео)