xcounter
#

Індія хоче експортувати ракети та літаки власного виробництва: поставкам допомагатиме урядовий комітет

4559
Легкий винищувач Tejas був поставлений на озброєння індійських ВПС в 2015 році
Легкий винищувач Tejas був поставлений на озброєння індійських ВПС в 2015 році

Міністерство оборони Індії сподівається знайти покупців зокрема на літаки Tejas, зенітно-ракетний комплекс AKASH, і завдяки експортним контрактам – посилити глобальну конкурентоздатність національної оборонної промисловості

Уряд Індії створив спеціальний комітет, що займатиметься підтримкою експорту систем озброєння національної розробки.

Про це повідомляє портал Janes із посиланням на заяву Міністерства оборони Індії.

Читайте також: У Індії з закупівлею 155 мм гармат ATHOS від Elbit Systems така ж інтрига, як в Україні з чешськими САУ Dana-M2

До складу такого комітету увійдуть міністр оборони Індії, міністр закордонних справ та керівник Ради національної безпеки уряду.

Індійський "повітряний Javelin" - протитанкова ракета Dhruvastra, призначена для запуску з гелікоптерів

Головним завданням такого комітету стануть лібералізація «внутрішніх» експортних дозволів для індійських оборонних компаній. А також – «сприяння» індійським виробникам зброї при участі в оборонних тендерах в різних країнах, допомога при укладанні двосторонніх угод на поставку тих чи тих видів зброї.

Так індійський уряд сподівається стимулювати зокрема поставки на експорт легкого винищувача національної розробки Tejas та зенітно-ракетного комплексу AKASH. В Міноборони Індії заявляють, що ЗРК AKASH, поставлений на озброєння національного війська в 2015 році, зацікавив безліч «дружніх країн».

AKASH розробили на заміну радянським С-125М "Печора-М", "Оса" (9К33) та "Игла" (9К38)

В свою чергу, індійські урядовці сподіваються, що стимулювання експортних поставок зброї виробництва Індії допоможуть зробити оборонну промисловість цієї країни "більш конкурентоздатною в глобальному вимірі".

Випробування "авіаційної" версії ракети BrahMos індійсько-російської розробки, тест відбувся в травні 2019 року

Нагадаємо, у липні 2020 року Збройні сили Індії провели успішні випробування свого "повітряного Javelin" - протитанкової ракети Dhruvastra, яка призначена для озброєння ударних вертольотів.

У жовтні 2020 року Індійська державна організація оборонних досліджень і розробок (DRDO) провела заключні випробування протитанкової ракети NAG. Ця ракета може запускатися з переносного ПТРК, а також з наземних і повітряних платформ.

Комплекс NAG (NAMICA) створений для оснащення БМП-2

Водночас, в грудні 2020 року уряд був вимушений відкласти на рік запровадження ембарго на імпорт артилерійських гаубиць калібру 155-мм/52.

Причина – провал власної програми "Атманірбхар Бхарат Абхіяан" (Кампанія Самодостатньої Індії). Зокрема, у вересні 2020 року під час випробування гаубиці індійської розробки ATAGS вибухнув ствол із-за несправності боєприпасу.

Індійська 155-мм гаубиця ATAGS

Відстрочка ембарго на імпорт артилерійських гармат калібру 155-мм/52 дозволить Індії закупити 1580 ізраїльських 155-мм автономних буксируваних гаубиць ATHOS 2052 у Elbit Systems.

Читайте також: Танк Arjun Mk-1A стане найдорожчим у світі: Індія хоче придбати 118 таких машин