xcounter
#

​Індія провела успішні випробування свого "повітряного Javelin" - ракети Dhruvastra (відео)

Dhruvastra призначення для озброєння ударних вертольотів
Dhruvastra призначення для озброєння ударних вертольотів
903

Dhruvastra - повітряний варіант ПТРК Nag з тепловізійною головкою самонаведення

Збройні сили Індії провели успішні випробування протитанкової ракети Dhruvastra, яка призначена для озброєння ударних вертольотів.

Під час випробувань, які проводились 15-16 липня, був здійснений пуск ракети зі спеціального стенда, який імітує вертоліт. Як повідомляють індійські ЗМІ, випробування пройшли успішно. Зазначимо, що перші пуски ракети, яка тоді була відома під назвою HELINA, відбулись ще у 2011 році, а у 2014 році пройшли пуски на повну дальність.

Читайте також: ПТРК "Пірат": перші фото нової зброї

Dhruvastra - повітряна версія ракети протитанкового комплексу Nag ("Кобра"), який працює за принципом "вистрілив та забув" та належить до третього покоління ПТРК.

Dhruvastra HELINA
Ракета Dhruvastra також відома. як HELINA

Враховуючи те, що Nag має тепловізійне наведення та може робити характерну гірку для атаки цілі згори, то його доволі часто називають індійським Javelin. Але, на відміну від американського комплексу, Nag встановлюється на бойових машинах NAMICA, створених на базі БМП-2.

Nag NAMICA
Ракета Nag та комплекс NAMICA

Але здебільшого Nag відомий своє довгою історією розробки, яка стартувала ще у 1988 році та фактично тривала до 2019 року. Такий "довгобуд" пояснюється складністю опанування технологій зі створення тепловізійної головки самонаведення та забезпечення її стабільної роботи, а також зміною тактико-технічного завдання замовника.

Зокрема під час тестувань ракети у пустелі в умовах високих температур були випадки, коли ракета не змогла захопити ціль - теплова сигнатура цілі зливалась з розпеченим на сонці піском. Але згодом це вдалось вирішити збільшенням чутливості тепловізора.

NAMICA
Розробники зіткнулись з великими проблемами під час випробувань в умовах пустелі та великих температур

Dhruvastra, як і Nag, має два режими польоту - по прямій та з гіркою для знищення цілі з гори. Швидкість ракети сягає 240 м/с (864 км/год), але якщо наземний варіант ракети має дальність до 4 км, то повітряний - до 7 км. Бойова частина ракети залишається незмінною - тандемна кумулятивна з вагою у 8 кг, при загальній масі ракети у 42-45 кг. Це забезпечує пробиття 800-мм броні за динамічним захистом. Вірогідності знищення цілі оцінюється у 80%.

Проте значною відмінністю Dhruvastra є наявність радіокомандного управління, завдяки якому оператор бачить зображення з головки самонаведення та може навести ракету на іншу ціль вже у польоті. Очікується, що Dhruvastra буде встановлюватись на індійські вертольоти HAL Dhruv та HAL Rudra.

Читайте також: Пентагон підтвердив існування "ракети Трампа": вона у 17 разів швидша за звук