xcounter
#

​Ізраїль та Індія випробували ЗРК MRSAM: як Делі кардинально вирішує питання протиповітряної оборони (відео)

Пуск MRSAM
Пуск MRSAM
3564

MRSAM покликаний якісно оновити протиповітряну оборону Індії

В Індій пройшли успішні випробування сухопутної версії зенітно-ракетного комплексу MRSAM, який був розроблений Israel Aerospace Industries у співробітництві з індійським оборонно-промисловим комплексом.

Випробування MRSAM пройшли 23 грудня 2020 року, проте ізраїльська компанія повідомила про їх проведення лише через два тижні. "Випробування, проведене на індійському полігоні, підтвердило відповідність всіх компонентів системи озброєння вимогам замовника" - зазначили в Israel Aerospace Industries.

Читайте також: Індія випробувала ракету до свого ЗРК QRSAM

MRSAM із дальністю дії до 100 км має стати одним з основних засобів протиповітряної оборони країни. Контракт від 2017 року на оснащення п’яти полків із 40 пусковими установками оцінений у 2,4 млрд доларів.

Ракета MRSAM має доволі компактні розміри: довжина 4,5 метри, із загальною вагою у 275 кг та швидкість до 2 Мах. Характерною особливістю ракети є висока маневреність у поєднанні із чутливою системою наведення дозволяє перехоплювати надзвукові ракети противника.

MRSAM
MRSAM має доволі мініатюрні розміри для дії до 100 км

Після вертикального старту ракета наводиться за допомоги цілевказівки наземної РЛС, яка аналогічна станції комплексу ПРО Iron Dome. А на кінцевій ділянці вмикає власну активну радіолокаційну головку самонаведення.

Зазначимо, що MRSAM є сухопутною версією корабельного ЗРК Barak 8. Саме цей комплекс був обраний Індією для встановлення на есмінці у 2009 році із загальною вартістю рамкової угоди на 1,1 млрд доларів, яка неодноразово розширювалась.

Зокрема у 2017 році 0,63 млрд було витрачено на озброєння чотирьох неназваних кораблів, а у 2018 підписаний договір на 1,28 млрд доларів з оснащення ЗРК Barak 8 семи фрегатів класу Nilgiri (проект P-17A).

фрегат Nilgiri P-17A
Орієнтовний вигляд корвету проекту Nilgiri, перший з яких має бути побудований до 2022 року

Водночас цікавою особливістю будь-яких оборонних закупівель Індії є державна програма Make in India, яка передбачає обов’язкову локалізацію виробництва та/або спільну участь у розробці. Тому у створенні та виробництві MRSAM, окрім Israel Aerospace Industries, взяли участь індійські конгломерати Bharat Electronics, Larsen & Toubro та Bharat Dynamics.

Читайте також: Скільки часу та коштів потрібно для створення власного ЗРК: приклади країн світу та можливості України