xcounter
#

У РФ похизувались розробкою перспективної електромагнітної катапульти

3612
Тести електромагнітної катапульти для авіаносців у США у 2016 році
Тести електромагнітної катапульти для авіаносців у США у 2016 році

Так званий міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу знову мріє про "аналоговнєтні" розробки

Країна, в якої єдиний авіаносець знаходиться у доку вже п'ять років, а всі палубні літаки були розроблені у СРСР, похизувалась тим, що розробляє перспективну електромагнітну катапульту для авіаносців.

Так званий міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу під час селекторної наради голосив про роботу над експериментально-тренувальним полігоном морської авіації. Саме на ньому мають випробовуватись нові палубні літаки, корабельні авіаційно-технічні засоби, аерофінішери та ті самі перспективні електромагнітні катапульти. Також там буде проходити й навчання пілотів та техніків.

Читайте також: Модернізована AMRAAM для США та ще 19 країн: крутіша ракета, щоб нищити ворожі цілі в повітрі
Electromagnetic Aircraft Launch System
Електромагнітна катапульта авіаносця USS Gerald R. Ford (CVN 78)

Місцезнаходження цього комплексу не розголошується, але, скоріш за все мова йде про комплекс "НИТКА-2" у Єйську Краснодарського краю, або створення нового об'єкту. Враховуючи особливу любов російської миноборони до вкладання коштів у масштабні будівельні проекти не виключено, що перевагу буде віддано саме другому варіанту.

Водночас всі ці заяви відносно нового "сухопутного авіаносця" розбиваються о реальність. Почати треба з самого авіаносця. Бо все що зараз є у РФ це макети двох проєктів "Ламантин", водотоннажністю на 65-70 тисяч тонн та близько 60 літаків, а також "Шторм" на 100 тисяч тонн та до 90 літаків.

авіаносець
Модель авіаносця проекту "Ламантин"

Враховуючи те, що на "Адміралі Кузнецові" замість катапульт використовується трамплін це накладає певні обмеження відносно максимальної злітної ваги літаків. Водночас електромагнітна катапульта - риса саме найновішого авіаносця США класу Gerald Ford.

На відміну від парових катапульт, які традиційно використовувались на американських авіаносцях, вона дозволяє плавніше розганяти літак без критичних навантажень на конструкцію.

Вартість реалізації створення власного авіаносця у РФ декілька років тому оцінили у 4-5 млрд доларів та навіть не стали вносити це у програму розбудови флоту до 2027 року. Але і ця сума на сам корабель - це лише початок, бо для нього немає сучасних літаків. І створити палубний винищувач або адаптувати Су-57 виробництво якого спотикалось ще до 24 лютого на всі ноги - та ще задача.

Фактично все що є у РФ зараз це лише рішення будувати авіаносець на верфі "Севмаш", яка немає жодного досвіду будівництва кораблів великої тоннажності та взагалі спеціалізується на підводних човнах, що символічно для логічного майбутнього рашиського авіаносця.

Читайте також: Франція продовжує виведення з озброєння легких колісних танків AMX-10RC: чи доїдуть до України