xcounter
#

Франція продовжує виведення з озброєння легких колісних танків AMX-10RC: чи доїдуть до України

AMX-10RC
AMX-10RC
19720

AMX-10RC - колісний танк зі 105-мм гарматою, який має свою специфіку

Французька армія активно виводить з озброєння старі розвідувальні машини з танковим озброєнням у вигляді 105-мм гармати AMX-10RC.

Зокрема у 1-му кавалерійському полку Іноземного легіону ці машини вже повністю замінені на EBRC Jaguar, про що сповістила його прес-служба, лаконічно дописав, що тепер легіонери будуть їздити саме на цій новій машині.

Читайте також: Фінляндія оголосила про надання нового пакету допомоги Україні

Цікаво, що перехід на новий тип бронетехніки зайняв понад одного року, бо навчатися експлуатувати Jaguar у Французькому іноземному легіоні почали ще у червні минулого року. Але Париж цілком націлений повністю вивести з експлуатації AMX-10RC та бронетранспортери VAB у всіх підрозділах за програмою Scorpion.

Нагадаємо, що французькі БТРи вже помічені у складі Збройних Сил України, а про їх передачу повідомили ще наприкінці червня.

Водночас AMX-10RC також може бути певною мірою цікавий для українського війська. Це 16,6-тонна колісна машина хоч і зазначається, як "розвідувальна машина", але справа в тому, що 105-мм гармата цілком дозволяє його класифікувати, як колісний танк.

Але, попри калібр у 105-мм, гармата F2, яка встановлена на AMX-10RC, не уніфікована з іншими 105-мм снарядами НАТО і використовує свої боєприпаси. Це пов'язано з обмеженнями розміру машини та зменшенням відкату.

AMX-10RC снаряд
Снаряди до AMX-10RC не уніфіковані

Тому навіть підкаліберний снаряд AMX-10RC має доволі обмежені можливості - 150 мм під кутом нахилу 60 градусів на відстані 1,2 км. Звісно цього не достатньо для боротьби саме з танками у лобовій проекції, але вистачить для знищення будь-якої БМП чи БТРа РФ.

Водночас, в арсеналі AMX-10RC є і 105-мм осколково-фугасний боєприпас, що дозволяє здійснювати доволі ефективну безпосередню підтримку на полі бою. Але треба враховувати, що броня AMX-10RC - протикульна і він не захищений від адекватних загроз поля бою й уражається на всіх реальних дистанціях з 30-мм гармати.

AMX-10RC
AMX-10RC створювався у концепції легких мобільних експедиційних сил

Звісно нікуди не поділись і питання відносно реальної прохідності машини, особливо, що із додатковим захистом її вага наближається до 22 тонн і все це на шасі 6х6.

Але, тим не менш, зараз перед Україною не так і багато варіантів посилення ЗСУ бронетехнікою. І у випадку пропозицій від Франції з адекватною кількістю AMX-10RC, яких у строю станом на 2021 рік було 245 одиниць, нехтувати цією можливістю не варто.

AMX-10RC
AMX-10RC у ролі мобільної 105-мм гармати - не найгірший варіант

Читайте також: Україна закликала США та Німеччину надати Abrams та Leopard 2: твереза оцінка наскільки це реально