xcounter
#

Україна закликала США та Німеччину надати Abrams та Leopard 2: твереза оцінка наскільки це реально

Abrams - основний бойовий танк США
Abrams - основний бойовий танк США
10081

Abrams та Leopard 2 - основні танки НАТО, які дійсно зможуть вивести українські бронетанкові підрозділи на новий рівень, але питання їх постачання зустрілось нібито із "табу", за яким, скоріш за все, криються зовсім інші речі

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль перед візитом до Німеччини заявив, що сподівається на те, що Захід почне постачання сучасних західних танків, таких як Abrams та Leopard 2, які зараз вкрай потрібні Україні для боротьби з РФ.

"Ми очікуємо, що США поставлять нам свої танки Abrams, а з Німеччини ми очікуємо на Leopard 2. Це сучасні танки, які потрібні Україні на полі бою", - заявив Денис Шмигаль в інтерв'ю, передає Deutsche Welle.

Читайте також: У США пояснили, чому передача Україні ATACMS не становить жодної загрози для НАТО

Але відносно постачання саме західних танків нібито утворилось певне табу, яке доволі важко пояснити. Справа в тому, що про існування певної домовленості не постачати саме танки відомо достатньо давно, ще з травня. Потім цю заяву то підтверджували, то спростовували на різних рівнях. Але "результат на табло" - Україна поки не отримала жодного західного танка, виключно радянські машини різного ступеня модернізації.

Leopard 2
Leopard 2 - основний танк ЄС

Defense Express вже присвячував ряд публікацій саме цій темі, бо насправді проблема з постачанням танків може лежати не тільки у площині політичного рішення. Бо навіть аргументація існування "табу" виглядає доволі сумнівною, бо постачання навіть Німеччиною САУ PzH-2000 вже дещо знімає питання можливо остраху НАТО перед Путіним.

Leopard 2 від Німеччини та "надути щоки"

Водночас проблеми саме з німецькими танками Leopard 2 можуть, в першу чергу, стосуватися ситуації, коли Німеччина не може відновлювати в адекватному темпі танки, які знаходяться у неї на зберіганні. Про це говорить факти з непостачання Leopard 2 до Польщі, попри обіцянки, вкрай низькі темпи надання машин Чехії та намагання замінити у "кругових постачаннях" танки на БМП для цілої низки інших країн.

Більше того, у Берліні вже почались "просування" щодо передачі Leopard 2 Україні, але все вперлось, знову таки, у строки постачання цього озброєння. Зокрема фігурувала інформація, що вже є готовність виділити 20 танків Україні, але у 2023 році, темпом по 2-3 машини на місяць. Також через незадовільний стан Leopard 2 від їх передачі відмовилась Іспанія, а це вже говорить про неможливість їх "привести до тями" в адекватні строки.

Leopard 2A4
Коли мова йде про Leopard 2A4 треба розуміти, що це "генерація" рівня початку 90-х років

Тобто складається враження, що проблеми з Leopard 2 точно не лежать у площині політичних рішень. А всі заяви відносно "табу" можливо є спробою "надути щоки", що роблять у Берліні доволі часто, як тільки мова йде про постачання Україні озброєння. Наприклад, саме так виглядає нібито відмова Берліна постачати далекобійне озброєння, бо справжня причина такого рішення - його відсутність.

Чи краще Abrams

З огляду на це можливо зробити обережне припущення, що Німеччина та Leopard 2 - це не та країна та не той танк, попри всі його дійсні переваги, який може бути наданий Україні у осяжній перспективі та достатній кількості. Інша справа, коли мова йде про Abrams, бо у запасах США танків Abrams M1A1/A2 - 3700 одиниць.

Abrams
Відносно Abrams, то застережень щодо кількості машин значно менше

Але і їх темпи постачання можуть бути далекими до категорії "багато та завтра". Про це говорить приклад Польщі. Бо Варшава за "круговими поставками" за передані Україні машини має отримати 116 Abrams M1A1 SA у 2023 році і ще додатково замовила 250 танків M1A2 Abrams SEPv3, які очікує у 2025 році. І це, до речі, зробить саме Abrams найпоширенішим танком у польских збройних силах, що грає на користь уніфікації майбутніх ЗСУ з найближчим союзником.

Але навіть в цій ситуації оптимальніше робити ставку на Abrams. Хоча і для цього необхідно вирішити доволі велике коло завдань, яке полягає не тільки у створенні запасів боєприпасів та взагалі матеріально-технічного базису та навчання танкістів та техніків, а глобальніші логістичні питання. Бо навіть коли України отримає Abrams вагою у понад 60 тонн, з його доставкою на фронт можуть бути проблеми.

І лише після цього можливо вже говорити про будь-яке порівняння бойових характеристик Abrams та Leopard 2, складності обслуговування газотурбінних двигунів, довжину стволів та рівнів бронювання та рухливості. Бо все впирається в доступність озброєння та бодай теоретичні можливості його отримання в осяжній перспективі у потрібній кількості.

Читайте також: Рашисти знайшли одразу 200 мін для змагань з "безглуздої утилізації"