xcounter
#

Чому насправді Німеччина не буде передавати Україні зброю для ударів по території РФ: коли справа не у газі та страху перед Путіним

Чому насправді Німеччина не буде передавати Україні зброю для ударів по території РФ: коли справа не у газі та страху перед Путіним
6778

Коли офіційний Берлін говорить, що не дасть далекобійну зброю Україні, то справа не у "дивному пацифізмі" та навіть не російський газ та теплі місця у раді директорів, бо існує ще одна найголовніша причина

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре повідомив, що Берлін не буде передавати зброю, яка здатна завдавати удари по території РФ. Саме таку заяву він зробив під час "Діалогу з громадянами" 25 серпня у Магдебурзі.

Що вкрай цікаво, це було зроблено з "киванням" на США, мовляв, Джо Байден "сформулював це досить чітко: він сказав, що не буде постачати зброю, за допомогою якою можна обстріляти території РФ", цитує слова німецького канцлера "Укрінформ".

Читайте також: Чи потрібна B-21 Raider безпілотна "копія": у США шукають рішення для підтримки майбутнього бомбардувальника

Але, як раніше повідомив міністр оборони України Олексій Резніков з США просто досягнута угода, "що Україна не буде використовувати зброю, яку отримала від США та інших партнерів по території РФ". Тобто мова не йде про непостачання далекобійної зброї, а її не використання по території РФ у її межах, які визнані світовою спільнотою.

Водночас практика доводить, що під час сприйняття будь-яких висловлювань з боку офіційного Берліна необхідно вкрай уважно придивлятись до всіх аспектів. Зокрема, а яку саме далекобійну зброю може не передати Німеччина Україні.

Справа в тому, що навіть таке формулювання досить дивне, бо складається враження, що між Україною та РФ не спільний кордон, а якась прірва чи протока у сотні кілометрів завширшки. Бо технічно з переданих урядом Німеччини САУ PzH 2000 з території України можливо обстріляти не просто прикордонні села та містечка, а Бєлгород. А анонсовані далекобійні снаряди Vulcano взагалі дозволяє вести вогонь на 70 км.

PzH 2000
PzH 2000

Тому, скоріш за все Шольц мав на увазі далекобійну зброю, яка здатна уражати цілі за сотні кілометрів від місця старту. І тут цілком можливо заглянути в арсенал Бундесверу і подивитись, а що такого Берлін міг "заховати" від ЗСУ.

І як виявляється, у Німеччини насправді немає далекобійного озброєння. Бундесвер не використовує ATACMS та навіть далеко не всі пускові MARS (місцева назва M270), пройшли модернізацію для використання високоточних GMLRS. Немає й інших тактичних ракетних комплексів з балістичними ракетами, наземних пускових крилатих ракет. Тому фактично всі зразки свого найдалекобійнішого наземного озброєння Німеччина вже передала: PzH 2000 та MARS II.

Єдине що залишилось - крилата ракета повітряного базування Taurus KEPD 350 - доволі цікава шведсько-німецька розробка з дальністю польоту понад 500 км. Це стелс-ракета інтегрована до літаків Tornado, F/A-18, F-15K, Gripen та Eurofighter Typhoon.

KEPD 350
KEPD 350 після запуску з Tornado

Жодного з них на озброєнні України немає і з оглядну на заяву Пентагону, поки не планується. А якщо говорити про крилаті ракети повітряного базування, то фактично у Повітряних Силах України є цікавіші варіанти, інтеграція яких "під крило" умовного Су-27 чи МіГ-29 вбачається значно легшим.

Тобто Німеччина не буде передавати Україні далекобійне озброєння не через те, що існують якісь домовленості із союзниками, не через позицію США, не через побоювання перетворення війни в Україні на Третю світову, а просто через те, що передати нічого.

Але це звісно не заважає знаходити причину у зовсім інших сферах замість визнання того, що Берлін десятиріччями не виконував зобов'язання НАТО відносно виділення 2% від ВВП на оборону й активно економила та скорочувала збройні сили.

Читайте також: Рашисти показали "побратима" "Кузнецова", якого збудують поряд з "Кримським мостом"