xcounter
#

Чи потрібна B-21 Raider безпілотна "копія": у США шукають рішення для підтримки майбутнього бомбардувальника

4745
Чи потрібна B-21 Raider безпілотна "копія": у США шукають рішення для підтримки майбутнього бомбардувальника

Перший політ бомбардувальника B-21 має відбутися у 2023 році

Повітряні сили США відмовляться від ідеї створення безпілотного бомбардувальника для підтримки майбутнього B-21 Raider, однак розглядають ідею створення недорогих та менш складних безпілотників для підтримки стелс-бомбардувальника. Про це йдеться у матеріалі Air Force Magazine.

бомбардувальник B-21
Концепція бомбардувальника, що діє за підтримки невеликих БПЛА. Фото: Грег Девіс, ПС США

Створення повноцінного безпілотника для В-21 було однією з семи оперативних вимог, які міністр ПС США Френк Кендалл представив наприкінці 2021 року, однак згодом у службі погодилися із тим, що така ідея банально не є рентабельною.

Читайте також: Перший політ стелс-бомбардувальника B-21 знову переноситься: чи "полетить" він у цьому році
B-2 бомбардувальник
Бомбардувальник B-2, фото ілюстративне

Відмова від повноцінного стелс-бомбардувальника зокрема стала ключовим висновком нещодавнього триденного семінару за участі керівників, планувальників та операторів ПС США, а також галузевих партнерів.

B-21 raider бомбардувальник
Ймовірний вигляд бомбардувальника B-21 Raider

На цьому семінарі передусім обговорювали задачу дальніх проникаючих ударів B-21, за результатами обговорення було поручено трьом групам розробити безпілотні літальні апарати, які допоможуть бомбардувальнику завдавати ударів по цілях у гіпотетичному конфлікті з Китаєм у 2030 році.

Основна ідея існування цих безпілотників – це змушувати противника витрачати більше сил та снарядів на знищення інших платформ. Це має значно підвищити живучість безпосередньо основного бомбардувальника, а також його ефективність та здатність атакувати цілі та виконувати інші дії.

Читайте також: США розповіли, скільки уже мають новітніх бомбардувальників B-21