xcounter
#

Надутий "щит Європи": Німеччина навіть після "астрономічного" збільшення військового бюджету не дотягує до вимог НАТО

Eurofighter - основний німецький винищувач, на модернізації якого регулярно економили
Eurofighter - основний німецький винищувач, на модернізації якого регулярно економили
4440

Німеччина не дотягує до вимог НАТО навіть попри додаткові 100 млрд євро на оборону

Останнім часом від офіційного Берліну доводилось чути, мовляв, саме Німеччина є "щитом Європи" на східному фланзі НАТО. Але коли мова дійшла до цифр то виявилось, що німці не дотягують навіть до вимог Альянсу.

Справа в тому, що у НАТО країни мають зобов'язання витрачати на оборону не менше 2% від свого валового внутрішнього продукту. Але Берлін вже десятиріччями не виконує це зобов'язання, а виправити ситуацію не дозволяє навіть "астрономічне" збільшення військового бюджету після російського вторгнення на 100 млрд євро.

Читайте також: Російський ОПК планує три роки "пиляти" гроші на "переробці" БМП-3
Leopard 2A5
Leopard 2A5 - один із символів Бундесверу, а ось сучасну модернізацію A7 абсолютну більшість машин так і не отримали

Саме до такого висновку прийшов Німецький економічний інститут (Institut der deutschen Wirtschaft) пише видання Rheinische Post.

Зокрема до "стандарту НАТО" німецький оборонний бюджет на 2022 та 2023 роки навіть з додатковими коштами не дотягує на цілих 18 млрд євро, лише на рівень 2026 року Берлін наблизиться до вимог Альянсу, але не перевищить їх. А загалом станом на 2027 рік дефіцит між реальними витратами та вимогою НАТО складе 35 млдр євро.

Таким чином, для того, щоб просто виконати зобов'язання у 2% ВВП на оборону уряду Німеччини необхідно збільшити витрати на Бундесвер на рівні 60%. Нагадаємо, що за даними Military Balance на 2021 рік Німеччина заклала на оборону 46,8 млрд євро. І цей показник є найбільшим за останній час. А загалом, відносно даних Світового банку, витрати Німеччини на оборону з 60-х років виглядають наступним чином.

Тобто реальне зростання витрат на оборону розпочалось навіть не у 2014 році, а у 2018 році. Більше того, останнім роком, коли Німеччина виконувала зобов'язання НАТО став 1991 рік, а мінімумом став 2005 рік з 1,1% від ВВП на оборону. Звісно можливо апелювати, мовляв ВВП Німеччини настільки великий, що і цього вистачає, але не менш потужна економіка Великобританії, не говорячи про США, цілком тягне 2% від ВВП.

Через це, впродовж десятиріччя Бундесвер існував у режимі тотальної економії, з його складу виводились цілі системи озброєння та сотні одиниць військової техніки, яку передавали іншим країнам за символічні кошти, або ставили "на склад" де перетворювали у донорів.

В цій ситуації, питання, а чи дійсно Німеччина є "щитом Європи" чи опинилась у "розбитого корита", скоріш за все, є риторичним. Водночас стрімко наростити відставання та почате справжнє переозброєння та розширення можливостей Бундесверу у Берліні навряд чи зможуть.

За час економії на обороні та вливання грошей у газову промисловість РФ, власний оборонно-промисловий комплекс перебував, якщо не у занепаді, то точно не на піку своїх можливостей. А для розкручування цього маховика може знадобитися значно більше часу, ніж умовні декілька років.

Читайте також: Генератор бавовни: бійці ЗСУ розповіли як працюють з тактичного ракетного комплексу "Точка-У" по рашистах (відео)