xcounter
#

У Пентагоні зробили заяву щодо перспектив передачі винищувачів та ATACMS до України

F-16 "пролетіли" повз Україну знову
F-16 "пролетіли" повз Україну знову
31252

У Пентагоні після оголошення рекордного пакета військової допомоги на 3 млрд доларів відповіли на "незручні питання" журналістів

Під час традиційного брифінгу після наданнячергового пакету допомоги Україні у Пентагоні були підняти питання, які турбують не тільки українців: коли ЗСУ отримають західні винищувачі та далекобійні балістичні ракети ATACMS.

"Віддуватися" прийшлось заступнику міністра оборони США з політичних питань Коліну Калю (Colin Kahl), який відповів на ці питання наступним чином. Зокрема відносно західних літаків - то найближчим часом на них можливо не розраховувати.

Читайте також: Велика Британія передає ЗСУ 2000 безпілотників, включно з дронами-камікадзе, на 54 млн фунтів

"Треба забезпечити, щоб Україна могла використовувати авіацію, яка зараз є, для досягнення ефекту в поточному конфлікті... Бо навіть якщо таке рішення буде прийнято [відносно передачі літаків], то вони не отримають їх ще роками", - повідомив Колін Каль.

F-16

Водночас у Пентагоні дали зрозуміти, що будуть допомагати Україні розширяти можливості літаків, які зараз є на озброєнні Повітряних Сил, навівши приклад з успішної інтеграції протирадіолокаційної ракети AGM-88 HARM.

Щодо передачі балістичних ракет ATACMS заступник міністра оборони США лише знову підкреслив, що зараз ракет GMLRS, відповідно до консультацій з українською стороною, повністю достатньо для виконання всіх актуальних завдань, які стоять перед Збройними Силами України.

ATACMS

Також, як зазначив Колін Каль, за його оцінками протягом найближчих трьох років Україна вже переважно перейде на натівські зразки озброєння, що звісно не виключає використання і радянських зразків на рівні умовного 2025 року. Також у Пентагоні нагадали, що оборонно-промисловий комплекс України є доволі потужним і самостійно створює вкрай ефективне озброєння.

Але, якщо дивитися на багаторічну перспективу, то треба враховувати, що зараз ЗСУ використовують справжній "зоопарк" систем, які вже були на озброєнні та були передані з 24 лютого понад 50-ма країнами. І звісно надалі від нього ЗСУ відійдуть, тому зараз Україна та союзники обговорюють "нарис" армії України майбутнього.

Читайте також: Чи дійсно США можуть постачати Україні більше озброєння, ніж офіційно оголошується: як маскували HARM та іншу зброю для ЗСУ