xcounter
#

Пентагон розкрив деталі рекордного пакета допомоги на 3 млрд доларів: ще більше NASAMS та боєприпасів

NASAMS
NASAMS
7768

Новий пакет допомоги не включає нові артилерійські системи, але містить вагому кількість ЗРК NASAMS, дрони, а також боєприпаси у сотнях тисяч одиниць

Пентагон офіційно розкрив перелік озброєння та військової техніки, про яку сьогодні у річницю Незалежності України повідомив президент США Джо Байден. Нагадаємо, мова йде про рекордний розмір допомоги у 3 млрд доларів.

Тоді американський президент обмежився лише загальними фразами, заявивши про посилення протиповітряної оборони, артилерії та захисту від дронів. Але деякі передбачення Defense Express справдились, зокрема оголошено про одразу шість ЗРК NASAMS з ракетами, на додачу до ще двох ЗРК про які повідомлялось раніше.

Читайте також: Велика Британія передає ЗСУ 2000 безпілотників, включно з дронами-камікадзе, на 54 млн фунтів

Також повідомлено про 245 тисяч 155 мм снарядів та 65 тисяч 120-мм боєприпасів для мінометів, додаткова неназвана кількість ракет з лазерним наведенням, скоріш за все APKWS. Ця "артилерійська частина" пакету йде разом з 24 одиницями контрбатарейних радарів, а також додатковими БПЛА Puma, який якраз має систему підсвітки цілей лазером. Також включено додаткове оснащення до розвідувальних дронів ScanEagle, передача яких була анонсована 19 серпня.

Відносно систем боротьби з БПЛА противника, то вона вказана, як Vampire. У сфері безпілотників відома лише програма навчання операторів БПЛА від компанії BlueHalo. Але якраз ця компанія активно веде розробку та пропонує комплекси РЕБ для протидії дронам та лазерні комплекси для знищення БПЛА, які мають назву LOCUST.

LOCUST
Лазерний модуль LOCUST (фото: Adolphe Pierre-Louis/Albuquerque Journal)

Також відомо про програму Vampire британського флоту під час якої тестувався дрон Banshee Jet 80+, але це дрон-мішень від компанії Trideum. Але це спеціалізований БПЛА, головна особливість якого - можливість симуляції повітряних цілей.

Також існує і є найбільш вірогідним варіантом система Vampire від компанії L3Harris, яка передбачає використання APKWS і в цілому може використовуватись і для ураження повітряних цілей.

Vampire C-UAS
Vampire

Водночас необхідно зазначити, що ця допомога йде у межах Ініціативи сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative). Тобто ця зброя буде виготовлена з нуля і передбачає укладання контрактів з виробниками. Це означає, що строки надання готового озброєння можуть бути більшими за механізм передачі вже наявного озброєння з запасів армії США.

На традиційному брифінгу для преси заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль (Colin Kahl) не пряме запитання відносно строків передачі заявив, що деякі зразки з цього переліку будуть надані впродовж найближчих місяців, для деяких знадобиться 1-3 роки. Як підкреслили у Пентагоні - підтримка США українців розрахована на роки і буде надходити і після перемоги України.

Читайте також: Що робив Китай на форумі "Армия-2022" та якою технологією Іран зацікавив РФ – і це не БПЛА