xcounter
#

Польські ЗМІ пояснили, як Шольц "загубив" ракети до своїх M270 та пообіцяв дати "неіснуючу" РСЗВ

69235
M270 німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
M270 німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чому Німеччина не просить допомоги в США, що прискорити поставку MLRS для України

Про нерішучість німецького канцлера Шольца у темі з передачею зброї України, зокрема систем типу M270 написали уже навіть ліниві. Але польський портал Defence24 з посиланням на Business Insider дав цікаве альтернативне пояснення, що безумовно заслуговує на увагу.

Для початку, автори видання стверджують наступне – на німецьких системах M270 справді нема програмного забезпечення, щоб вести стрільбу керованими ракетами типу GMLRS.

Читайте також: Ні обіцянок, ні пробачень: як уряд Німеччини (НЕ) постачає важке озброєння Україні
M270 німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще в 2018 році Німеччина уклала з британськими та американськими підрядниками контракт на модернізацію своїх MLRS до рівня Mars II, щоб була можливість стріляти керованими ракетами GMLRS. Контракт має бути виконаний якраз до кінця 2022 року. І саме з цією обставиною була пов’язана заява Шольца, що він готовий дати свої системи Mars II "за декілька місяців". Іншими словами – навіть у цій історії німецький канцлер пообіцяв дати Україні систему озброєння, якої фактично ще нема у Німеччини.

Звернімо ще раз увагу на показову деталь – німці замовили модернізацію до рівня Mars II лише для 20 своїх систем типу M270, хоча усього є 41 така MLRS. А далі звернімо увагу на наступні деталі.

M270 німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Після завершення "Холодної війни" в Німеччини було аж 150 установок M270, із яких 109 – німці або утилізували або взагалі продали. При цьому німці вели настільки "послідовну" оборонну політику, що у них фактично не залишилось ракет до своїх MLRS. Некеровані ракети з касетними частинами Німеччина утилізувала, залишилось начебто тільки навчальні реактивні снаряди.

Ці всі речі автори Defence24 викладали насправді з неприхованою образою на Німеччину. Бо уряд Польщі просив Берлін передати бодай декілька танків типу Leopard 2, в якості символічного кроку, щоб компенсувати поставки Т-72 для Збройних Сил України. Натомість Варшава від уряду Німеччини отримала необгрунтований "наїзд".

M270 німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ну а ми в свою чергу додамо, що викладений вище матеріал розкриває істинну глибину непослідовності та нерішучості канцлера Шольца.

Бо з однієї сторони, "технічні проблеми" завжди мають об’єктивну силу.

З іншої сторони, для того власне й був придуманий формат зустрічей в Рамштайні, щоб спільними цивілізованого Заходу вирішувати "технічні проблеми" із передачею озброєння для ЗСУ.У всякому разі, Шольц не демонструє корекції своєї поведінки. Бо тепер, як пишуть ЗМІ, Німеччина дасть лише три системи Mars II, і то аж у вересні. Сподіваємось, що 2022 року.

M270 німецької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Лицемірство як воно є: у Німеччини знайшли причину не передавати далекобійні ракетні системи М270 Україні