xcounter
#

У США пояснили, чому передача Україні ATACMS не становить жодної загрози для НАТО

6891
ATACMS
ATACMS

З США почали лунати важливі "дзвіночки" відносно отримання Україною ATACMS

Перед виділенням нового пакету американської допомоги у США фахові оборонні видання почали аргументувати необхідність надання Україні балістичних ракет ATACMS.

Попри те, що про них говорять вже з весни, але досі все впиралось у позицію Вашингтона за якою передача балістичних ракет з дальністю польоту до 300 км може спровокувати РФ і почнеться вже Третя світова.

Читайте також: Збивають випущені з Су-35 ракети та б’ють по штурмовиках "ВКС" РФ: нові деталі про бойові дії на півдні України

Але відоме видання Defense News детально розписало чому передача ATACMS зараз не становить жодної загрози для США та світу.

ATACMS

По-перше, передача усього іншого озброєння не провокувала Кремль на будь-які реальні реакції. Для опису було навіть використано порівняння Москви з собакою, яка "багато лає", але будь-якої загрози не становить. І попри те, що РФ активно трясе зброєю проти НАТО, налякати нею когось в Альянсі вже неможливо.

По-друге, Путін вже не хоче брати участь у прямому конфлікті з США, а саме цим ризикує РФ, якщо нападе на будь-якого члена НАТО. Особливо враховуючи те, що значна частина армії рашистів не просто зав'язла в Україні, але і втратила значну частину свого бойового потенціалу.

По-третє, якщо зважити на домовленість України з США не використовувати західне озброєння для ударів по території РФ, то ЗСУ повністю її виконують. І навряд після отримання ATACMS угода буде порушена.

HIMARS

Звісно залишається ризик використання РФ зброї масового ураження, якою РФ час від часу погрожує. Мова йде, як про хімічну зброю, так і про тактичне ядерне озброєння та навіть ядерний тероризм у вигляді перетворення захопленої Запорізької атомної електростанції та її обстріли.

Але будь-який акт тероризму на ЗАЕС вже оголошено приводом для застосування НАТО договору про колективну безпеку, бо це прямо загрожує країнам-членам Альянсу. Також регулярна "бавовна" у Криму та у районі Бєлгорода ніяким чином не спровокувала РФ. Водночас зараз будь-яке застосування РФ зброї масового ураження призведе для значно рішучих дій з боку Заходу, тому вірогідність такого сценарію хоч і не "нульова", але її можливо вважати малоймовірною.

Водночас отримання Україною ATACMS, навіть з обмеженнями щодо використання по території РФ у визнаних світом кордонах, дозволить ЗСУ значно краще справитись з рашистами, що значно зменшить будь-яку загрозу з боку Москви для НАТО та всього світу.

HIMARS

З боку Defense Express зазначимо, що публікація такого матеріалу в профільних впливових виданнях у США направлено, в першу чергу на американських посадовців. І додаткова публічна аргументація передачі Україні ATACMS є доволі важливим "маркером". Звісно це не означає, що вже "завтра" ЗСУ отримають у розпорядження цю зброю. Але процес "пробиття" ATACMS триває і зараз має значно більше шансів завершитись успішно, ніж це було весною чи навіть на початку літа.

Читайте також: Фінляндія оголосила про надання нового пакету допомоги Україні