xcounter
#

Аварія на Запорізькій АЕС загрожує трьом країнам НАТО, катастрофа - всій Європі: результат математичного моделювання

5996
Запорізька АЕС стала предметом шантажу РФ
Запорізька АЕС стала предметом шантажу РФ

Коли рашисти погрожують підірвати ЗАЕС і залишити випалену землю, мова йде не тільки про Україну, а про всю Європу

Дії РФ на захопленій Запорізькій атомній електростанції загрожують не тільки Україні, а всьому регіону. Бо мова йде про найбільшу атомну електростанцію Європи, яку рашисти погрожують підірвати.

Фахівець НАН України Іван Ковалець оприлюднив математичну симуляцію аварійної ситуації на ЗАЕС, яка була створена спільно зі спеціалістами Державного Науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки. Вона також була поширена "Енегроатомом".

Читайте також: Коли очікувати NASAMS та F-16, чому без HIMARS: подробиці чергового пакету допомоги США Україні на 1 млрд доларів

При цьому обчислювався не результат підриву атомної електростанції, а лише аварійна ситуація максимальної категорії 7 за шкалою ІNES (міжнародна шкала ядерних подій). За вхідними умовами - знеструмлення енергоблока та вихід з ладу системи охолодження. Тобто більш ніж реалістичний сценарій враховуючи регулярні дії армії РФ з обстрілів.

На симуляції вище - сумарна ефективна доза, отримана усіма шляхами (окрім водних), однорічними дітьми протягом 1 року після аварії. Починаючи від 1E0-1E1 "важкі" дози понад 1 мЗв. Вони накриють не тільки України, але і Молдову, Румунію, Болгарію та Туреччину. Це розповсюдження забруднення вказано відповідно до метеорологічних умов 27 червня 2022 року. У випадку інших метеорологічних даних напрям радіоактивної плями може бути інший. Тобто, в залежності від циклону, направлений у бік України, РФ чи Польщі.

Водночас це лише симуляція аварії, при вкрай грамотних діях персоналу під час аварії для мінімізації наслідків. Тобто це не "апокаліптичний" сценарій.

ЗАЕС

"Апокаліптичний" варіант подій описали у Державній агенції з управління зоною відчуження. Відповідна публікація також була поширена "Енергоатомом". Виходячи з кореляції наслідків аварії на ЧАЕС, у випадку підриву Запорізької атомної станції.

  • Площа потенційної забрудненої території - до 2 000 000 км2 (площа трьох Україн), напрям залежить від погодних умов
  • Площа потенційної зони відчуження складе - до 30 000 км2 (як 10 Чорнобильських зон відчуження)
  • Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства
  • Кількість ліквідаторів - від 1 млн. осіб
  • Загиблих - десятки тисяч, в залежності від поточної кількості осіб на території Запорізької області
  • Кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн. осіб
  • Забруднений на неосяжну кількість років Дніпро
  • Викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм.

Зокрема треба враховувати, що зараз на ЗАЕС у 6 реакторах та у сховищі відпрацьованого палива знаходиться до 18 000 паливних збірок, що в 9-10 разів більше ніж на 4-му енергоблоці Чорнобильський АЕС у 1986 році.

Читайте також: Мерзенна четвірка Путіна: хто керує угрупуванням військ РФ в Україні