xcounter
#

Мерзенна четвірка Путіна: хто керує угрупуванням військ РФ в Україні

Мерзенна четвірка Путіна: хто керує угрупуванням військ РФ в Україні
4517

Керування угрупуваннями військ армії РФ фактично деперсоналізовано, а зміни у генштабі РФ відбуваються, як у калейдоскопі

У перші тижні російської агресії проти України не було жодної інформації про систему російського командування чи імена самих командирів. Зараз відомо дещо більше. Система управління збройних сил Росії мирного часу в цілому відома, але немає ясності у багатьох деталях. З іншого боку, система командування у час війни є загадкою.

Навіть невідомо, чи була така військова система задіяна у всіх збройних сил для агресії проти України, чи були організовані лише окремі її елементи. Невідомо, чи підготувала Росія різні варіанти системи військового управління у мирний час, чи готує окреме рішення перед кожною локальною війною чи військовою операцією. Цим питанням задались аналітики з польського порталу Defence24, головне з якої приводимо нижче.

Читайте також: Повітряні Сили розповіли про посилення, яке отримала наша ППО наприкінці 2021 року

Збройні сили РФ, крім постійних структур тактичних з'єднань та оперативних об'єднань (таких як бригада, дивізія, корпус, флотилія, армія тощо), організовують тимчасові структури. Наприклад, Оперативна група російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова та Угруповання військ збройних сил РФ у Сирії).

Що відомо про структуру управління арміями РФ

В Україні діють щонайменше п'ять угруповань російських військ (сил); "Південь", "Центр", "Схід", "Захід" та Росгвардії. Детальний склад окремих угруповань невідомий, але вони загалом відповідають силам, виділеним з окремих військових округів (Південного, Центрального, Східного та Західного військових округів).

Наприклад, у березні 2022 року до складу Південного угруповання військ увійшли серед інших ті, що діють на Херсонсько-Миколаївському напрямку: 49-та загальновійськова армія, 22-й армійський корпус, група повітрянодесантних військ.

армия рф херсон

Їхні склади були іншими, ніж у мирний час. Наприклад, 108-й десантно-штурмовий полк 7-ої десантно-штурмової (гірської) дивізії був включений до складу 49-ої армії, а 11-та окрема десантно-штурмова бригада була приписана до 22-го армійського корпусу. Решта сил 7-ої дивізії (56-й та 247-й десантно-штурмові полки й 1141-й артполк), склали окрему групу повітрянодесантних військ, підпорядковану командувачу Південної групи військ.

Восени 2021 року 22-й армійський корпус був виведений з підпорядкування командувачу Чорноморського флоту та підпорядкований командувачу Південного військового округу. Оскільки сили цього корпусу у мирний час були невеликими, то під час операції на Херсонсько-Миколаївському напрямку (крім згаданої 11-ої бригади) також входили:

  • 20-та механізована дивізія 8-ої загальновійськової армії;
  • 439-та реактивна артилерійська бригада Південного військового округу;
  • 291-ша артилерійська бригада 58-ої загальновійськової армії;
  • 20-й мобільний резервний зенітно-ракетний полк 4-ої армії ВПС та ППО;
  • 25-й окремий полк спецпризначення Південного військового округу;
  • 11-та окрема інженерна бригада Південного військового округу.

Ці дані свідчать про гнучкість організації армійських корпусів або армій, що діють у складі угруповання військ. Вона, безумовно, змінюється з часом та залежить від завдань, які потрібно виконати у певний період. Тобто командири окремих угруповань не є автоматично командувачами округів. На початок серпня 2022 р, це:

Командувач Групою військ "Південь" - головнокомандувач Повітряно-космічними силами генерал армії Сергей Суровікін (Суровикин), він не є льотчиком, і вся його попередня військова кар'єра була пов'язана з сухопутними військами;

Суровікін
Суровікін, старе фото, зараз генерал армії

Командувач Групою військ "Центр" - командувач Центральним військового округу генерал-полковник Александ Лапін (Лапин);

Лапін
Лапін відомий тим, що нагородив свого сина за відступ

Командувач Групою військ "Схід" - генерал-лейтенант Мурадов, який є заступником командувача Південного військового округу;

Мурадов
Мурадов у 2016 році був представником РФ у "Спільному центрі з контролю та координації"

Командувач Групою військ "Захід" - генерал-лейтенант Андрей Сичевой (Сычевой), який до листопада 2021 року був командувачем 8-ої загальновійськової армії;

Андрей Сичевой
Андрей Сичевой - найменш медійна персона з командувачів

Командувача військами Росгвардії - єдина особа, яку не вдалось визначити, ймовірно, генерал-полковник Росгвардії.

Наведена інформація підтверджує те, що командування військових округів мирного часу під час війни поділяється на командування військових округів та командування угруповання військ. Підбір персоналу на окремі посади випливає з кадрової політики на даний момент.

армія рф

Командування військових округів продовжує вирішувати свої мирні завдання, а також ті, що випливають з потреб війни, а саме мобілізацію, формування нових підрозділів, прийняття техніки з цивільного господарства, посилення охорони об’єктів, управління та регулювання, пересування військ і т. д. командуваннями призначених сил на місцевості. Це не обов'язково усі бойові частини даного району, а лише частина їх відповідно до передбачуваних потреб. Ймовірно, до угруповання можна віднести підрозділи з інших районів.

Група Росгвардії є окремою, тому що Росгвардія у принципі займається завданнями, відмінними від дій військ, підпорядкованих міноборони. В Україні Росгвардія діє як у "ЛДНР" та окупованому Криму, так і на українських територіях, окупованих росіянами.

Що достеменно невідомо про структуру управління арміями РФ

Так само як командувач військовим округом не стає автоматично командувачем угруповання військ, так ні міністр оборони Росії, ні начальник Генштабу Росії автоматично не стають командувачами всіма російськими військами, що беруть участь у бойових діях.

Хто керує всім цим, досі невідомо, та це викликає багато припущень. Передбачалося, що спочатку усією війною в Україні командував командувач Південним військовим округом генерал армії Александр Дворников.

Александр Дворников
Александр Дворников

Ймовірно, свого часу на цій посаді його мав замінити генерал-полковник Жидко, тобто заступник міністра оборони - начальник Головного військово-політичного управління. Його посада не повинна спантеличити, адже усю військову службу він пройшов у збройних сил і до вступу на посаду в листопаді 2021 року був командувачем Східного військового округу.

Те, що генерал Жидко командує війною в Україні, може підтверджувати його нещодавнє звільнення з посади заступника міністра оборони. Путін призначив на цю посаду генерал-полковника Віктора Горємикіна (Горемыкин) указом №503 від 28 липня 2022 року.

Віктор Горємикін
Віктор Горємикін

Раніше він очолював Головне управління особового складу міноборони РФ. Він був призначений новим заступником міністра, але невідомо, коли генерала Генадій Жидко звільнили з цієї посади. Це могло статися у той же день, або раніше.

Генадій Жидко
Генадій Жидко

Таким чином часто на командні посади на перехідний період призначаються генерали, які одночасно займали попередні посади. Наприклад, генерал-лейтенант Чайко був заступником начальника Генштабу з лютого 2019 року. З серпня 2019 року також був командувачем угруповання збройних сил РФ у Сирії, де, з невеликою перервою, перебував до липня 2021 року. У липні він отримав звання генерал-полковника та залишився заступником начальника Генштабу. У листопаді 2021 року став командувачем Східного військового округу.

Невідомо, чи пов'язане звільнення генерала Жидко з посади заступника міністра оборони з його роллю в Україні. Можливо, поєднання цих двох посад було невигідним для збройних сил РФ, тому був призначений новий заступник міністра. Це означатиме, що Росія може, на жаль, готуватися до тривалої війни з Україною.

Читайте також: РФ готується до громадянської війни та сформувала "добровольчі батальйони" за національним принципом
ТЕГИ Війна