xcounter
#

Повітряні Сили розповіли про посилення, яке отримала наша ППО наприкінці 2021 року

37253
Бойова робота нашої ППО, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бойова робота нашої ППО, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або які неочікувані фактори допомогли ЗСУ "закрити небо" на кордоні з Білоруссю

АрміяInform в своїй публікації розповіло, що наприкінці 2021 року в структурі 540-го зенітного ракетного полку імені Івана Виговського був сформований новий дивізіон ЗРК. І цей зенітно-ракетний дивізіон претендує на звання "наймолодшого" в структурі Повітряних Сил ЗСУ.

Які типи ЗРК отримав цей "наймолодший" дивізіон в складі 540-го зенітно-ракетного полку, ну і звідки брали матчастину – із зрозумілих причин не розкривається. Але у відкритих джерелах можемо знайти згадку, що зенітно-ракетний полк імені Івана Виговського використовував зокрема С-300ПТ. Ну і тут важливішим є сам факт, що буквально напередодні війни наша держава знайшла ресурс, щоб сформувати бодай один додатковий дивізіон ППО.

Читайте також: Повітряні Сили "засвітили" рідкісний МіГ-29МУ1 з "таємничою" модифікацією Р-27 (відео)
Бойова робота нашої ППО, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори публікації розповідають, що вказаний дивізіон із кінця 2021 року по лютий 2022 року проходив заходи бойової підготовки. День вторгнення 24 лютого 2022 року – зустрів на кордоні з Білоруссю, та вдало зміг вийти з-під першого удару рашистів. За весь час війни цей дивізіон виконав 20 бойових пусків, під час яких було збито 10 крилатих ракет та 3 безпілотні літальні апарати ворога.

Для порівняння – 26 липня 2022 року АрміяInform вказувала, що загалом за час війни усі підрозділи 540-го зенітного ракетного полку імені Івана Виговського збили 32 крилаті ракети та 8 безпілотників рашистів.

Бойова робота нашої ППО, ілюстративне фото з відкритих джерел

У цій історії на нашу користь зіграли одразу декілька факторів. Вмотивовані воїни Повітряних Сил ЗСУ змогли "підняти зі зберігання" радянську техніку, повернути її в стрій та опанувати, і відповідно – під час війни безпосередньо достатньо надійно "закрити небо" на кордоні з Білоруссю.

Фактор другий – свою роль зіграла й підтримка волонтерів. Наприклад, як виявилось, у перший день вторгнення рашисти "рознесли" їдальню зенітно-ракетного дивізіону. І якраз на цьому моменті на виручку нашим зенітникам прийшли волонтери, які забезпечили харчами. Відповідно, всупереч усім негараздам, обслуга ЗРК могла зосередитись на вирішенні головного питання – знищення повітряних цілей ворога.

Бойова робота нашої ППО, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як ЗСУ можуть застосовувати протирадарні ракети AGM-88 HARM: коли всі варіанти на межі з фантастикою