xcounter
#

Чехія передала Україні 240% танків Т-72 з наявних у строю, замість них отримає 15 Leopard 2 від Німеччини

Чеський T-72
Чеський T-72
18774

Т-72 є основним танком збройних сил Чехії, які у строю мають 30 одиниць Т-72M4CZ​

Чехія вже передала Україні 72 танки Т-72, про що заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічі з президентом Чехії Петром Фіалою, повідомляє "Укрінформ".

Як компенсацію за ці постачання Берлін має надати 15 танків Leopard 2, на додачу до постачання 20 танків Leopard 2А4 та 40 танків Leopard 2А7, які були замовлені Прагою раніше. Перші Leopard 2 мають надійти до чеської армії ще до кінця цього року.

Читайте також: Не проїхала і пару км по Україні: рашиську САУ "Мста-С" знищили у 350 метрах від кордону з РФ (відео)

Водночас вкрай цікавий аспект повідомлення про те, що Чехією було передано 72 танки Т-72 полягає у тому, що у строю самих чеських збройних сил (відповідно до Military Balance) лише 30 Т-72 у версії T-72M4CZ. Таким чином передані 72 машини становлять 240% танків, які перебувають у строю.

T-72M4CZ
T-72M4CZ

Звісно ніякої "магії" у цьому немає, бо "на складах" у Чехії станом на 2021 рік перебувало 89 Т-72. І скоріш за все, мова йде про передачу, якщо не всіх, то у переважній більшості саме цих танків з баз зберігання. Але вперше про передачу чеських танків у публічному просторі стало відомо лише у середині травня.

Враховуючи те, що машини мають бути відновлені перед передачею, скоріш за все, процес посилення ЗСУ чеськими машинами розпочався значно раніше. Зазначимо, що міністерка оборони країни Яна Чернохова, на початку літа заявила, що Прага не буде оприлюднювати список озброєння, яке передається Україні, щоб не спрощувати життя РФ.

мі-24 чехія
Прага також передала значну партію вертольотів Мі-24

І фактично це вже другий випадок, коли допомога Чехії Україні озвучується іншою країною. Зокрема у червні про допомогу від Праги, у вигляді бойових вертольотів та бронетехніки, повідомив міністр оборони США Ллойд Остін.

Читайте також: Німеччина пообіцяла найближчим часом передати ЗРК, радари та БПЛА, а також взяти на себе нарощування артилерії та ППО