xcounter
#

Німеччина пообіцяла найближчим часом передати ЗРК, радари та БПЛА, а також взяти на себе нарощування артилерії та ППО

Rheinmetall KZO
Rheinmetall KZO
16239

Нове озброєння від Німеччини має надійти до ЗСУ протягом найближчих місяців та навіть тижнів

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час промови у чеському Карловому університеті у Празі під час виступу повідомив, що Німеччина за останні місяці зазнала "фундаментальних змін" щодо військової підтримки України.

За словами очільника німецького уряду протягом найближчих місяців та навіть тижнів Україна отримає від Німеччини "найсучасніше озброєння, таке як засоби протиповітряної оборони, радіолокаційні системи та розвідувальні безпілотники". Також він зазначив, що Берлін готовий взяти на себе відповідальність за нарощування артилерії та потужностей протиповітряної оборони України, цитує його слова Reuters.

Читайте також: Україна ще не отримала САУ Archer та просить шведські RBS 70: які перспективи отримати

Але, як вже неодноразово було доведено, вкрай важливо всі заяви уряду Німеччини щодо змісту та строків військової допомоги пропускати через "фільтр". Зокрема відносно протиповітряної оборони - мова йде про передачу вже давно анонсованих ЗРК IRIS-T SLM, які були обіцяні ще на початку літа. Мова йде саме про один ЗРК, який буде готовий на початку осені, попри початкові анонси до кінця літа, а переданий, з огляду на офіційні заяви, дещо пізніше.

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

Щодо радіолокаційних систем, то мова, скоріш за все, йде про контрбатарейний радар COBRA, також анонсований ще три місяці тому. А ось розвідувальні БПЛА можуть стати певним сюрпризом, бо якщо брати дрони, які експлуатуються Бундесвером і одразу виключити ізраїльські Heron, то залишиться не надто багато варіантів.

Зокрема, скоріш за все, мова йде про БПЛА EMT Aladin - легкий розвідувальний дрон вагою у 3,5 кг, який може знаходитись у повітрі до 60 хвилин та віддалятись від станції керування на відстань до 15 км.

БПЛА EMT Aladin
EMT Aladin

Інший і цікавіший варіант - EMTLuna (також відомий, як Luna X-2000). Це вже доволі важкий дрон зі злітною вагою до 40 кг, який має дальність зв'язку до 100 км та час у повітрі до 8 годин. Також він має значно кращу оптичну станцію з потужнішим набором сенсорів. Обидва ці дрони розроблені та виробляються німецькою компанією EMT Penzberg, яку у листопаді 2021 року викупила і поглинула Rheinmetall AG.

EMT Luna
EMT Luna

Водночас цей німецький оборонний гігант має і власну розробку - Rheinmetall KZO, який відрізняється стартом за допомогою ракетного прискорювача та наявністю потужної тепловізійної станції з 8-кртаним зумом. Дальність керування складає до 100 км, а сам дрон KZO важить 168 кг та може знаходитись у повітрі до 4 годин.

Але, не виключено, що мова йде і про інші моделі БПЛА, які не знаходяться на озброєнні Бундесверу або не виробляються німецькими компаніями.

Відносно нарощування протиповітряної оборони, то, вочевидь, мова йде про подальше постачання ЗРК IRIS-T SLM, бо фігурувала інформація про готовність України закупити до 10 таких ЗРК. А відносно артилерії, то це висловлювання можливо вважати підтвердженням замовлення Україною понад 100 САУ PzH 2000. Як мінімум відомо, що офіційний Берлін погодив продаж сотні цих артсистем за 1,7 млрд доларів.

Читайте також: ЗСУ пішли у довгоочікуваний контрнаступ на півдні: бойові дії йдуть на багатьох напрямах є прориви оборони рашистів