xcounter
#

Україна ще не отримала САУ Archer та просить шведські RBS 70: які перспективи отримати

9684
САУ ARCHER від BAE Systems, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ ARCHER від BAE Systems, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, один із найбільших виробників зброї у Європі таки починає розгортати роботу в інтересах ЗСУ

Сьогодні в понеділок, 29 серпня 2022 року, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуває в Стокгольмі, де мав перемовини з прем’єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон та міністром закордонних справ Анн Лінде.

Після цих перемовин очільниця шведського уряду заявила, що Стокгольм виділяє для України новий пакет військової допомоги в 90 мільйонів доларів. Натомість Кулеба під час прес-конференції заявив, що Україна просить у Швеції передати ЗСУ самохідні артустановки Archer та зенітно-ракетні комплекси малої дальності RBS 70.

Читайте також: Пересісти з "Гіацинта" на Krab: чим сучасна польська САУ краща за радянські зразки
Пуск RBS 70, ілюстративне фото з відкритих джерел

З цієї події випливають два важливі висновки. Перший – чутки про те, що ЗСУ начебто вже отримали САУ Archer від Швеції таки не відповідають дійсності.

Другий – схоже, Україна та Швеція таки наближаються до політичного рішення, що ЗСУ таки отримають "Лучників" та інше озброєння шведського виробництва. Але схоже, що Швеція налаштована передавати такі системи не в рамках безоплатних пакетів допомоги, а скоріш за все в рамках комерційних контрактів. Що в свою чергу означає певну затримку в часі, необхідну для виготовлення озброєння. Нашу країну такий варіант навряд чи влаштовує, бо нам озброєння потрібне "ще на вчора".

САУ ARCHER від BAE Systems, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим не менш, варто відмітити сам факт, що урядовці України та Швеції ведуть діалог про поставку новітніх систем озброєння для ЗСУ. Що в свою чергу наближає перспективу, яку раніше окреслював Defense Express в одній із своїх публікацій – що в інтересах нашої країни почне працювати один із найбільших виробників зброї в Україні. У цій же публікації ми описували зокрема буквально фантастичні переваги шведської САУ Archer.

Про особливості та переваги шведського ЗРК типу RBS 70 та зокрема досвід переходу Чехії на таку систему ППО ми також розповідали в одній із своїх довоєнних публікацій.

Читайте також: ЗСУ показали, яка із бригад отримала "копію БМП-2" із Словенії (фото)