xcounter
#

​Скільки у країнах НАТО танків, БМП та САУ на складах у запасі

Abrams у зеленому камуфляжі можливо перестане бути екзотикою
Abrams у зеленому камуфляжі можливо перестане бути екзотикою
29946

Запаси США у бронетехніці та артилерії, а також озброєння на складах інших країн НАТО може значно посилити ЗСУ

Передача Україні озброєння набирає обертів та координується Пентагоном для того, щоб максимально сконцентрувати зусилля союзників для підтримки України у війні проти РФ.

Водночас об’єми переданого озброєння невпинно зростають та розширюється його номенклатура, яка вже охоплює великокаліберну артилерію включно із французькими самохідними артсистемами CAESAR та високоточними снарядами M982 Excalibur.

Читайте також: Високоточний снаряд M982 Excalibur для ЗСУ: на що здатний цей боєприпас
CAESAR
CAESAR від Франції, це більше ніж можливо було сподіватися

Звісно будь-яка допомога не може завдавати шкоди обороноздатності самих країн-донорів, які можуть зняти з "бойового чергування" вкрай обмежену кількість озброєння. Саме тому Defense Express вирішив, що цілком логічним буде "подивитись", яке озброєння у країнах НАТО знаходиться на складах збройних сил.

Таку інформацію містить Military Balance за 2021, який охоплює саме армійські запаси. Але необхідно підкреслити, що ця категорія озброєння доволі важко враховується, тому дані можуть бути неповними. Особливо в умовах, коли міноборони виводить складські запаси для продажу або просто списує їх.

Запаси танків та бронетехніки НАТО

Доволі поширеною стала історія з намаганням отримати від Німеччини танки Leopard 1, які перебувають на складах оборонної компанії Rheinmetall. Боєздатність цих машин, які озброєні 105-мм гарматою є доволі дискусійним питанням. Водночас на складах Бундесверу перебуває 78 Leopard 2A4. Ця версія німецького танка є найбільш поширеною у світі та була здійснена у 1985-1992 році.

Leopard 2A4
Leopard 2A4 - німецька брутальність

Крім 78 одиниць у Німеччині, ще 16 танків Leopard 2A4 знаходиться у запасниках Норвегії. Таким чином всі відомі складські запаси Leopard 2A4 складають 94 одиниці, чого вистачає на озброєння танкової бригади з трьох танкових батальйонів.

Водночас у США кількість складських Abrams взагалі викликає повагу - 3700 одиниць у версії A1 та A2. Ці танки були вироблені з 1985 по 1992 рік, при цьому Abrams M1A2 є базовою версією для всіх подальших модернізацій, які знаходяться у строю армії США.

Abrams M1
Abrams M1 у звичному природному середовищі

У порівнянні з цим вже доволі ніяково згадувати запаси Канади у 52 старих Leopard 1C2 та навіть 2000 турецьких "ветеранів" M48A5 Patton T1. Водночас такі країни, як Чехія та Словенія, схоже на те, що вже відправили свої Т-72 та їх югославську версію M-84 туди, де вони зараз потрібні якнайбільше.

Запаси танків НАТО на складах

  • США: Abrams M1A1/A2 - 3700 од
  • Німеччина: Leopard 2A4 - 78 од
  • Норвегія: Leopard 2A4 - 16 од
  • Словенія: M-84 - 32+ од
  • Чехія: T-72 - 89 од
  • Туреччина: M48A5 T1 - 2000 од
  • Канада: Leopard 1C2 - 52 од

Щодо бойових машин піхоти та бронетранспортерів, то абсолютно ультимативними є знову ж таки запаси США. Мова йде про 2,8 тисячі одиниць Bradley у версії БМП та розвідувальної машини, а також 8 тисяч гусеничних бронетранспортерів M113A2/A3.

Bradley
Десятки Bradley чекають своєї черги відправиться за океан

Водночас вже відомо про передачу від США 200 одиниць М113 у межах вже наданої допомоги. На фоні такої кількості бронемашин, наявні відомі запаси у країнах Європи суттєвої ролі не відіграють.

М113
М113 такий, як він є і нічого більшого

Запаси БМП та БТР НАТО на складах

  • США: M113A2/A3 - 8000+ од
  • США: M2 Bradley - 2000+ од
  • США: M3 Bradley - 800+ од
  • Чехія: BMP-1 - 98 од
  • Чехія: BMP-2 - 65 од
  • Нідерланди: CV9035NL - 32+ од

Запаси великокаліберної артилерії НАТО

Поки Україні передають більш ніж сучасну артилерію, певною мірою навіть перевершивши найоптимістичніші сподівання. Водночас запаси різноманітних артилерійських систем також мають значення і хоча зазвичай на склад потрапляє застаріле озброєння існують вкрай цікаві виключення.

Наприклад у Нідерландів на складі "завалялись" понад 38 одиниць PzH 2000, які країна колись купила у Німеччини. PzH 2000, який вміє класти самі звичайні снаряди на 36 км, а з покращеною балістикою на 47 км в умовах контрбатарейної боротьби з рашистами - неоціненний.

PzH 2000
PzH 2000 - брутально-німецько-прагматично

Але у будь-якому випадку основні запаси САУ у країнах НАТО це відомі американські САУ M109. У самих США на складі їх близько 500 одиниць у версії M109A6, ще 24 одиниці застарілих M109A3GN знаходяться у Норвегії.

Запаси САУ НАТО на складах

  • США: M109A6 - 500 од
  • Нідерланди: PzH 2000 - 38+ од
  • Норвегія: M109A3GN - 24 од

Також окремо можливо було б відмітити й зазначені у Military Balance за 2021 чеські запаси у вигляді 152-мм Dana ShKH vz. 77, але за певними причинами робити це вже немає сенсу.

Також необхідно підкреслити, що зазначена кількість машин на складі ніяк не може вважатись точною. По-перше, у в всіх арміях світу передані на склад машини можуть залишатися джерелом запчастин для стройових машин. По-друге, частина цих запасів, особливо у США, відноситься до "оперативного резерву" який розгортається у випадку "великої війни". Також треба пам'ятати, що деякі країни передають озброєння, яке вже знаходиться у резерві, але у Military Balance не позначено, як таке.

НАТО танки

У чому можливо бути впевненим - це у якості складських машин. На відміну від РФ, де техніка "за Уралом" зберігається так, що через корпуси проростають дерева, на заході до військового майна відношення абсолютно інше. Одним з красномовних прикладів є опубліковані Польщею фото, як екіпажі БМП війська польського провели стрільби 60-річними ракетами "Малютка".

Читайте також: Іспанія відправила до Польщі ролкер з "ленд-лізом" для України: танків та гаубиць поки нема