xcounter
#

Rafale або МиГ-29К: Індія визначається із палубним літаком для свого авіаносця Vikrant

1768
Ходові випробування авіаносця INS Vikrant, січень 2022 року, фото з відкритих джерел
Ходові випробування авіаносця INS Vikrant, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Часу для вибору не так багато – уже влітку авіаносець Vikrant має увійти до складу ВМС Індії

Військово-морські сили Індії у неділю, 9 січня почали третій раунд ходових випробувань свого новітнього авіаносця INS Vikrant.

Якщо в попередні два раунди індійські військові у звичайному режимі тестували силову установку та навігаційне обладнання авіаносця Vikrant, то тепер хочуть перевірити, як системи корабля працюватимуть під час "складних маневрів". Про це пише портал Defence Brief.

Читайте також: Для чого в РФ прискорено розбудовують підводний флот
Ходові випробування авіаносця INS Vikrant, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Відзначається – якщо ходові випробування авіаносця INS Vikrant відбудуться повністю за планом, то цей корабель буде введений до складу ВМС Індії максимум до серпня 2022 року. Водночас, індійські військові ще обирають, який саме палубний літак обирати для комплектування авіагрупи авіаносця INS Vikrant.

Цей корабель не має катапульт для запуску літаків, доступна лише опція злету із трампліну.

І ця обставина диктує логіку обирати російський палубний винищувач МиГ-29К, який розроблявся саме для авіаносних кораблів без катапульт, і яким оснащена авіагрупа авіаносця INS Vikramaditya.

Авіаносець INS Vikramaditya під час маневрів ВМС Індії у січні 2022 року, на палубі видно декілька МиГ-29К, фото з відкритих джерел

Водночас, зараз ВМС Індії воліють обрати для авіаносця Vikrant палубний літак саме західного виробництва.

Відтак, як пише портал The Drive, індійські військові планують провести випробування на предмет, чи зможе французький палубний винищувач Rafale M, розрахований на катапультний старт, виконувати зліт за допомогою трампліну. Для проведення випробувань ВМС Індії планують взяти в оренду 4-5 літаків Rafale M, тести відбуватимуться на наземному летовищі та триватимуть мінімум 12 днів.

Палубний винищувач Rafale M виконує зліт, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки винищувачів F-35 було поставлено у 2021 році та як Lockheed Martin це вдалося